Dioptrijska Stakla

image-1.8

Osobe kojima su potrebna dioptrijska stakla na naočalama su uglavnom kratkovidne, dalekovidne ili imaju astigmatizam. Staklene dioptrijske leće nedvojbeno pružaju najbolju optičku kvalitetu, one su najtvrđe i najotpornije na ogrebotine. Međutim, jedini nedostatci su veća težina te se vrlo lako mogu razbiti. Pri odabiru odgovarajućih dioptrijskih stakala, optičar će vas pitati i koliki biste indeks loma željeli. Naime, stakla sa visokim indeksom loma imaju tanju naočalnu leću te su izvrsno rješenje za one koji su prethodno morali nositi teške naočale s debelim staklima.

Vrste dioptrijskih stakala

Pojedinačne (monofokalne) leće

Set ovakvih leća omogućuje samo jednu udaljenost gledanja, a koja može biti gledanje na blizu, srednja udaljenost ili velika udaljenost, ovisno o kojem problemu je riječ. Sve dioptrijske leće, odnosno stakla, mogu se još obogatiti različitim doradama, ako pacijent to želi ili bi trebao učiniti. Pojedinačne leće u većini slučajeva imaju i antirefleksni sloj koji uklanja bljesak svjetlosti, odnosno smanjuje ga te poboljšava kontrast. Poželjno je na ovim lećama imati i filter protiv štetnih sunčevih zraka i sloj protiv grebanja koji može spriječiti grebanje površine dioptrijskih stakala. Pojedinačne leće mogu biti i fotoosjetljive. Njih najčešće koriste osobe koje moraju neprestano mijenjati dioptrijske i sunčane naočale kod prelaska iz tamnih prostora u osvijetljen prostor te obrnuto.

Bifokalne leće

Bifokalne leće služe za korekciju vida na daljinu i blizinu. Za razliku od pojedinačnih leća, prednost bifokalnih leća je ta što ne morate izmijenjivati dvoje naočala, nego možete koristiti samo jedne.
Nedostaci bifokalnih naočalnih leća:
– nagli prijelaz jedne dioptrije u drugu.
– nema dioptrije za srednje udaljenosti – ekran računala.
– estetski – vidljivi dio stakla za čitanje.

Progresivne (multifokalne) leće

Ove leće se koriste za sve tri udaljenosti. Možete ih koristiti i samo za čitanje, korištenje računala ili neke druge aktivnosti naporne za oči. Ovaj tip stakla najbolji je izbor za one koji imaju više naočala s različitim dioptrijama te ih neprestano moraju mijenjati. Progresivnim lećama smanjuje se napetost u očima, glavobolja te ostali očni problemi. Za razliku od bifokalnih naočala, prednost ovih leća je i u izgledu, jer na staklima nema vidljivih prijelaza. Ovim lećama omogućena je najprirodnija korekcija vida. Progresivne leće mogu biti prozirne, fotoosjetljive ili pak sunčane.

Prednosti antirefleksnog sloja

Antirefleksni sloj trebao bi biti obavezan dio svakih dioptrijskih stakala, zbog boljeg ugođaja i veće sigurnosti. Kao što smo već spomenuli, antirefleksni sloj uklanja bljesak svjetlosti, odnosno smanjuje ga te poboljšava kontrast, što je, primjerice, vrlo korisno u vožnji automobilom ili u uredu pri radu za računalom. Zahvaljujući antirefleksnom sloju, staklo će propustiti veći snop svjetla do oka. S druge strane, taj isti sloj spriječava neugodni odsjaj nadolazećih automobila ili od prejake rasvjete.

Prednosti fotoosjetljivih i bojanih naočalnih leća

Pri izboru dioptrijskih stakala, također se trebate odlučiti želite li imati potpuno svijetla dioptrijska stakla, više ili manje obojana stakla ili fotoosjetljive leće koje reagiraju na UV zrake. Velika prednost fotoosjetljivih naočalnih leća je, kao što smo već napisali, prestanak izmijenjivanja dioptrijskih i sunčanih naočala tijekom prelaska iz tamnih prostora u osvijetljen prostor te obrnuto. Umjesto fotoosjetljivih naočalnih leća postoje i sunčane naočale s dioptrijom, koje su u prednosti zbog mnoštva različitih boja i oblika okvira.