Dioptrijske Naočale za Okruglo Lice

image-1.8

Dioptrijske naočale medicinsko su pomagalo osobama koje imaju neku vrstu optičkog nedostatka. Veliku prednost predstavlja činjenica da je ovakva pomagala moguće u potpunosti personalizirati i prilagoditi osobi kojoj su namijenjena. Dapače, dioptrijske naočale prave se u skladu s izmjerenim parametrima osobe koja će ih nositi i stoga odgovaraju isključivo njoj. Sastoje se od dvije dioptrijske naočalne leće koje su smještene u okvir i zajedno čine jednu cjelinu. Leće imaju funkciju zaštite te funkciju nositelja potrebnih nedostataka koji osobi korigiraju vid. Osim toga, u današnje vrijeme sve više služe i kao modni dodatak odnosno dodatak koji krasi lice.

Različitosti crta lica

Poznato je da nismo svi jednaki, stoga ne čudi da se neke od tih razlika kriju i na našim licima. Razlike u njima vidljive su golim okom, a čine ih različita građa same glave, time i anatomija lica te linije koje ga ocrtavaju. Tako postoji čak sedam vrsta oblika lica od ovalnog, okruglog preko duguljastog sve do trokutastog i četvrtastog. Svima tipovima u jednoj je situaciji nešto zajedničko, a to je da moraju nositi dioptrijske naočale. Kako odabrati ono što idealno odgovara, kad se radi o potpuno različitoj fizionomiji lica? Tu su pravila kojih se možete pridržavati, oblikovati sebi specifičan stil ili pak potražiti savjet stručnjaka.

Pravilo neutralizacije ili kontrasta

Okrugli oblik lica specifičan je u odnosu na ostale jer se radi o pravilnoj kružnoj sferi crta lica. Opisuje ga se kao oblik koji je od zamišljene središnje točke lica jednako udaljen u svim smjerovima, bez izraženih bridova i kuteva. Okruglasto lice zbog svog oblika u prvi plan stavlja obraze koji „odlaze u širinu“. Stoga kako bi se ukupan dojam ovakvog oblika lica neutralizirao i doimao uži no što je, preporučuje se odabir uskih i tankih okvira. Pravilo neutralizacije odnosno upravo suprotnog oblika okvira no što je oblik lica vrijedi i kod svih drugih oblika lica. Time se zapravo ublažavaju jake crte lica i pozornost se kontrira linijama naočala. Čime se na neki način prikriva i popravlja male prirodne nedostatke. Važno je da pri tome širina naočala odgovara širini lica, odnosno rastom lica da proporcionalno raste i okvir.

Osobni stilovi i estetika

S duge strane postoje osobe koje se ne drže slijepo ovih pravila već njeguju osobni estetski stil. To je apsolutno pravo svakog pojedinca s obzirom na to da se radi o nečemu što će ga obilježavati i biti dio njegovog identiteta. Odstupanjem od pravila moguće je da želite i volite njegovati jedinstveni stil i isticati se iz mase, što je potpuno primjereno. Ipak, u koliko niste sigurni kako i što odabrati uvijek možete pitati za savjet stručno osoblje u optičkoj radnji.

Funkcionalnost u dnevnoj rutini

Svakako treba voditi računa o tome kakav stil života imate. Kakva je vaša poslovna preokupacija. U kakvim krugovima ljudi se krećete. Koliko ste sportski ili društveno aktivni. Poslovni trend? Sportski look? Sve su to činjenice koje će vam svakako pomoći pri odabiru jer dioptrijske naočale treba itekako prilagoditi načinu života. Ako od naočala očekujete funkcionalnost, one će na svaki izazov znati odgovoriti, no uz pretpostavku da ste vi računali na sve što vas zajedno čeka.