Gotove naočale za čitanje – jesu li dobre za Vaše oči ?

image-1.8

Tags: dioptrijske naočale

Je li dobro koristiti gotove naočale za čitanje cijelo vrijeme?

Jeftine gotove naočale za čitanje koje možete kupiti bilo gdje bez mjerenja optometrista ili oftalmologa ne uzrokuju trajna oštećenja očiju kod odraslih.

Međutim, one nisu prilagođene korisniku, niti dioptrijom niti razmakom zjenica. To obično dovodi do prizmatičnih nuspojava koje mogu učiniti čitanje napornim tijekom dužeg vremenskog razdoblja.

Nošenje naočala za čitanje koje nisu individualno izrađene za Vas može dovesti do zamora, manje percepcije dubine i smanjene vidne oštrine.

Dioptrije tih naočala za čitanje je ista za oba oka što u oko 50% slučaja nije odgovarajuće Vašim dioptrijama.

Astigmatizam / cilindrična dioptrija /, potreba je 30 % nosioca. Toga nema u gotovim dioptrijskim naočalama za čitanje.

Razmak zjenica

U gotovim naočalama za čitanje razmak zjenica je izrađen na oko 64 mm. Tek 10 % nosioca naočala ima taj razmak zjenica. To znači da će 90 % nosioca imati nuspojave netočnog razmaka zjenica.

 

Kvaliteta naočalnih leća.

Naočalne leće u gotovim naočalama za čitanje su najniže moguće kvalitete. Kako bi mogle onda imati tako smiješnu cijenu da su kvalitetne ?

Gotove naočale za čitanje treba koristiti samo u nuždi, za kratku upotrebu, kao što su jelovnici, cijene u dućanu, karte grada i sl.

Njima nakratko dobivate potrebno povećanje ali nisu prilagođene ispravnoj oštrini vida pa čak ni anatomskim zahtjevima.

Čitanje dnevnih novina, knjiga ili općenito rad u neposrednoj blizini treba se obavljati  individualno izrađenim naočalama za čitanje.

Koja je razlika između gotovih naočala za čitanje i pravih naočalama za čitanje, izrađenih po mjeri?

Individualno izrađene naočale za čitanje sastoje se od okvira i leća koje su prilagođene baš Vama.

Najprije se odredi Vaša dioptrija – oštrina vida  jer dioptrije između lijevog i desnog oka gotovo nikad nisu potpuno iste. Okvir se mora odabrati i prilagoditi prema obliku glave.

Prije ugradnje naočalnih leća potrebno je izmjeriti vrlo specifične parametre kao što su razmak zjenica, visina gledanja, udaljenost vrhova rožnice i vizualne navike.

Svi ovi podaci potrebni su kako bi se osiguralo da naočale udobno sjede čak i kada se koriste dulje vrijeme te da zapravo rasterete oči.

Gotove naočale za čitanje izrađuju se  na temelju prosječnih vrijednosti dioptrija i razmaka zjenica stanovništva i stoga nikada nisu točno prilagođene baš Vama osobno.

Različite vrijednosti dioptrija između lijeve i desne strane, kao i zakrivljenosti rožnice / astigmatizam/ igraju jednako važnu ulogu kao i različiti razmak zjenica.

Kod naočala su te vrijednosti propisane precizno i ​​striktno u tolerancijama koje ponekad mogu biti 0,5 milimetara ili manje.

Astigmatizam, kojeg nema u gotovim naočalama, izrazito doprinosi pojavi glavobolja.

Pogrešan razmak zjenica može tjerati oči prema nosu ili prema van, kao kod strabizma !

 

Kome su uopće ove jeftine naočale za čitanje namijenjene?

Ljudima poslije 50-e godine života ako je potreba za plus dioptrijama.

 

Mišljenje Optike Ćurin:

Nemojte ih koristiti uopće.

Već za 50 – ak Eura možete dobiti naočale za čitanje rađene po mjeri !

 

Što se događa ako nosite prejake naočale za čitanje?

Ako su naočale za čitanje prejake, morat ćete knjigu držati neprirodno blizu.

Obično koristite naočale za čitanje kako biste približili oštro područje gledanja na odgovarajuću udaljenost. Kada je ovo optimalno odabrano, ne morate ispružiti ruke daleko. Ruke su tada lagano savijene i razmak između knjige i očiju obično je oko 40-45 cm.

Međutim, ako su odabrane naočale za čitanje prejake, morat ćete neprirodno saviti ruke i osjetit ćete da morate knjigu držati preblizu očima. To čini položaj neugodnim.

Prilikom određivanja jačine plus dioptrije treba uzeti u obzir aktivnosti koje želite obavljati s naočalama za čitanje.

To znači,  ako radite vrlo precizne stvari  trebate jače naočale za čitanje. U tom slučaju nećete moći čitati novine koje leže na stolu.

Zbog toga bi naočale za čitanje koje koristite za vrlo fine zadatke trebale biti jačih dioptrija nego naočale za čitanje na stolu a naročito za rad na računalu !