Ispravan odabir dioptrijskih okvira : metalni ili plastični ?

image-1.8

Kada je riječ o odabiru dioptrijskih okvira za naočale, izbor može biti neodoljiv. Postoji toliko mnogo stilova, boja i marki – da ne spominjemo hoćete li uzeti okvir od metala ili plastike. Iako Vam ne možemo pomoći da odlučite koji brand ili boju odabrati, ovdje je malo više informacija o metalnim i plastičnih okvira, te kako odabrati onaj pravi.

Metalni okviri
Metalni okviri obuhvaćaju razne materijale, pa da Vas ne bi previše zbunjivali:
Klasične legure – okviri za vid od standardnih legura najstariji su izbor, povoljni cijenom ali mogu biti pomalo teški i eventualno izazvati alergijske reakcije kože zbog nikla u svom sastavu.

Aluminijski dioptrijski okviri se koriste češće od ostalih metalnih okvira a razlog je što su lagani i izdržljivi. Dostupni u različitim bojama, aluminijski okviri su hipoalergijski, lagani i otporni na toplinu, abrazije i korozije – što ih čini dugotrajnim i udobnim. Na žalost, to je danas jedini materijal koji se ne može zavariti u slučaju da pukne.

Titan dioptrijski okviri za naočale su izdržljivi kao i aluminijski okviri. Izuzetno lagani, ne izazivaju alergije, otporni na toplinu, abraziju i koroziju. Mogu se zavarivati !
Flexon je materijal također poznat kao Memory Metal. Razlog za ovo ime je da je materijal vrlo fleksibilan, više i od čelika. Također je otporan na koroziju i idealan je za one koji su aktivni u sportu ili poslu jer ima sposobnost da se vrati u svoj izvorni oblik, čak i nakon što je savijen, uvrnut ili slomljen.

Nehrđajući čelik. Dioptrijski okviri od nehrđajućeg čelika obično sadrže mješavinu kroma i čelika što ih čini izuzetno čvrstima, otpornima na koroziju, abraziju i toplinu. Imaju vrlo nisku toksičnost, ne sadrže nikal i lagani su za nošenje.

Plastični okviri
Baš kao i metalni okviri, plastični okviri imaju različite vrste materijala i svaki ima svoje prednosti i mane, kao i jedinstvene aspekte. Ovdje su materijali za plastičnim okvirima i što bi trebali znati o svakom od njih.
Zylonit se sastoji od mješavine zylonita, acetata ili celuloznog acetata. Ovo je odličan izbor, jeftin u nabavi okvira za naočale. Iako je to tradicionalno jeftiniji materijal, Zyl okviri su lagani, izdržljivi i lako se formiraju u različite oblike.

TR90 je termoplastični materijal za izradu dioptrijskih naočala, proizvod švicarske tehnologije, izuzetno izdržljiv, fleksibilan i lagan. Ako Vam naočale stalno padaju to je Vaš izbor. Idealan i za dječje dioptrijske okvire.

Liteforce je polu-kristalni termoplastični materijal prvo upotrebljen u zrakoplovnoj i kemijskoj industriji zbog svoje izuzetne kemijske i mehaničke otpornosti. Primijenjeno na naočale, te značajke jamče izuzetnu lakoću i snagu koju je teško postići s tradicionalnim materijalima. Ray-Ban je prvi uveo taj materijal u izradu dioptrijskih okvira i sunčanih naočala gdje nalazi sve više pristaša kod naših kupaca.