Kako kontaktne leće mogu biti opasne za oči?

image-1.8

Kontaktne leće su sigurne za nošenje. Međutim, nošenje kontaktnih leća može biti štetno ako ih nosite nakon isteka njihovog vijeka trajanja, ako ih ispravno ne čistite te ako ih ne zamijenite prema uputama Vašeg oftalmologa.

Jedini i najbolji način da se spriječe infekcije oka jest izbjegavanje najčešćih pogrešaka korisnika kontaktnih leća, od spavanja s kontaktnim lećama do nošenja kontaktnih leća nakon isteka roka trajanja. Ove greške su jako česte a važno ih je izbjegavati.

SPAVANJE S KONTAKTNIM LEĆAMA

Duže nošenje kontaktnih leća šteti rožnici. Vanjski sloj oka kontaktne leće prekriju i smanji se dovod kisika. Nošenje kontaktnih leća cijelu noć može izazvati iritaciju i neugodnost ali i dovesti do najgore infekcije..

TUŠIRANJE ILI KUPANJE S KONTAKTNIM LEĆAMA

Neki izvori vode mogu sadržavati mikrorganizme zvane Acanthamoeba. Oni mogu izazvati iznimno bolne infekcije i uzrokovati sljepoću, iako se čini da je nošenje kontaktnih leća za vrijeme plivanja ili tuširanja bezopasno. Voda zaista može iritirati oči.

KORIŠTENJE VODE IZ SLAVINE ZA ČIŠĆENJE KONTAKTNIH LEĆA

Čišćenje kontaktnih leća vodom iz slavine vrlo je opasno. Može dovesti do ozbiljnog oštećenja očiju. Voda iz slavine može biti sigurna za piće, ali nije dezinficirana. Može sadržavati mikroorganizme Acanthamoeba. Znanstvenici savjetuju da se izbjegava ova voda kako bi se spriječile upale ili rane na rožnici. Isto se odnosi na filtriranu vodu iz sudopera jer bakterije mogu rasti na slavini i tako ući u vodu, a time i na Vaše leće.

NOŠENJE KONTAKTNIH LEĆA NAKON ISTEKA ROKA TRAJANJA

Na starim lećama mogu živjeti bakterije, mogu sadržavati i naslage otopina, bakterija i drugh ostataka zbog kojih leće postaju neudobne za nošenje i mogu dovesti do infekcije.

NE ZAMJENJIVANJE KUTIJE ZA ČUVANJE KONTAKTNIH LEĆA

Kutija za kontaktne leće mora se svaki dan temeljito očistiti s otopinom za leće. Savjetuje se zamjenjivanje kutija za kontaktne leće svaka tri mjeseca. Korištenje starih kutija za leće može dovesti do rasta bakterija na kutiji i na lećama.

NE MIJENJATE SVAKI DAN OTOPINU ZA KONTAKTNE LEĆE

Držanje kontaktnih leća u istoj otopini svaki dan je poput pranja veša u prljavoj vodi. Prema vodećim oftamolozima, za održavanje Vaših leća važno je svaki dan koristiti svježu otopinu  (ne vodu). Temeljito ih isperite i pohranite ih naopako u kutiju za kontaktne leće do idućeg korištenja. Ovo morate raditi svaki dan radi pravilnog održavanja Vaših kontaktnih leća.

DIRANJE KONTAKTNIH LEĆA PRLJAVIM RUKAMA

Za pravilno održavanje kontaktnih leća prvo što morate učiniti je oprati ruke. Ako ne operete svoje ruke prije rukovanja s kontaktnim lećama, možete rukama prenijeti ulje, prljavštinu ili bakterije koje uzrokuju infekcije na Vaše leće.

Pogledajte našu ponudu kontaktnih leća …