Dječje naočale – kako odabrati ?

image-1.8

 

Kada kupujete naočale za djecu, vrlo je važno odabrati dioptrijske okvire koji ispunjavaju svoju funkciju, pristaju im i potiču samopouzdanje. Budući da se mozak kod djece još uvijek razvija, vrlo je bitno nabaviti naočale koje su optimizirane za konkretne probleme s vidom koje ima Vaše dijete. Za vrijeme igre, sporta i ostalih dječjih aktivnosti naočale se mogu oštetiti. Stoga je jednako važno odabrati izdržljive naočale i imati rezervni par naočala za svaki slučaj.

 

Odlučite između plastičnih i metalnih dioptrijskih okvira.

 

Metalni dioptrijski okviri su lagani  i izdržljivi. Kad se iskrive mogu se ispraviti, kad se potrgaju, mogu se zavariti !  Često se smatraju prikladnijima za djecu zbog svoje izdržljivosti i lakoće / naročito od titana /. Ponekad djeca žele izgledati zrelije s modernim plastičnim dioptrijskim okvirima jer ih danas nose većina vršnjaka  a i neka djeca će se odlučiti za dioptrijske okvire slične onima koje nose njihovi roditelji, kako bi izgledali starije. Plastični okviri moraju odmah ispravno sjesti na nos jer nemaju nosne capice za naknadno prilagođavanje. Plastični dječji okviri ako puknu, na žalost se ne mogu popraviti.

 

 • Neki modeli dječjih dioptrijskih okvira uključuju fleksibilne zglobove / feder šarnire / i memori – metal s kojima se naočale nakon savijanja i uvijanja automatski vraćaju u svoj izvorni oblik. Ovi dioptrijski okviri naročito su dobar odabir za djecu koja nisu pažljiva prema svojim naočalama.
 • Ukoliko je Vaše dijete ikad pokazivalo znakove alergije ili preosjetljivosti na nikal ili druge metale, obavezno o tome obavijestite optičara. Tada treba izabrati plastični okvir ili titan !

 

Naočalne leće za izradu dječjih naočala.

 • Odaberite polikarbonatne ili trivex naočalne leće. U idealnom slučaju, dječje naočalne leće trebale bi biti izrađene od polikarbonata ili trivex materijala. Ovi materijali imaju minimalnu vjerojatnost pucanja i oštećenja prilikom pada. Također su sigurniji zbog svoje otpornosti na udarce i lom. Budući da su lagani, izvrsni su za naočale s visokim dioptrijama jer ih je djeci ugodnije nositi ako su u pitanju veće dioptrije. debelim naočalnim lećama.
 • U pravilu naočale s visokom dioptrijom podrazumijevaju deblje naočalne leće. Odabirom manjih dioptrijskih okvira se smanjuje debljina naočalnih leća, a time naočale postaju ugodnije za nošenje i smanjuju zamućenje u području perifernog vida djeteta. Isto tako se i naočalne leće mogu učiniti tanjim i lakšim odabirom tanjih materijala.
 • Polikarbonatne i trivex leće štite maksimalno od potencijalno štetnih ultraljubičastih (UV) zraka.
 • Svakako je za preporučiti naočalne leće s antirefleksnim slojem protiv odbljeska i dodatnim slojevima protiv prašine i prljavštine. Ima ih u više razina kvalitete.
 • Da ne bi bilo nedoumica, ne postoje naočalne leće koje se ne bi mogle površinski oštetiti.
 • Staklene naočalne leće / mineralne / su zakonom zabranjene jer su opasne  zbog ozlijeđivanja oka.

Imajte na umu cjelokupan izgled.

Obavezno uzmite u obzir modu kada odabirete materijal i veličinu dioptrijskih okvira za Vaše dijete. Bez obzira da li dijete treba nositi naočale cijelo vrijeme ili samo za neke aktivnosti, često ih druga djeca zadirkuju zbog nošenja naočala. Funkcionalnost ima prednost pred modom, ali svakako uključite svoje dijete u odabir naočala. Nemojte im nametati svoj ukus jer ih neće rado nositi.

 • Dodatne cool značajke, kao što su fotoosjetljive leće koje automatski potamne na otvorenom, mogu biti razlog da Vaše dijete poželi redovito nositi svoje naočale. Dodatna prednost ovih naočalnih leća je da smanjuju blještanje i izloženost štetnim UV zrakama koje mogu dovesti do očnih bolesti.
 • Međutim, ne pretjerujte s cool značajkama. Odgovorite djecu od preskupih dioptrijskih okvira jer ih djeca često potrgaju ili izgube. Bolje je uzeti rezervni par za sport i igru.

 

Odaberite idealan most.

Budući da su djeci obrazi i nos još uvijek u fazi razvoja, često je teško odabrati naočale s mostom koji savršeno pristaje djetetu. Ako most ne pristaje na nos kako treba, naočale će stalno kliziti s dječjeg nosa a dijete će gledati preko naočala. Metalni dioptrijski okviri obično imaju prilagodljive nosne capice koje omogućuju jednostavno prilagođavanje nosu koji raste.

 • Djeca će obično prije gledati preko okvira umjesto da ih vrate na svoje mjesto. Ovo je loše za njihov vid, osobito zato što se mozak koji procesuira vid još uvijek razvija.
 • Oči Vašeg djeteta trebale bi biti centrirane vertikalno i horizontalno unutar naočalnih leća kako bi se smanjile distorzije ili rizik od razvoja drugih očnih problema. Stoga je važno da dioptrijske naočale sigurno sjede ne nosu.

 

Razmotrite stil naočalnih ručki.

Najsigurnija krila, odnosno naočalne ručke za bebe i mlađu djecu su ona koja se omotaju skroz oko stražnje strane uha i zadržavaju naočale kako ne bi kliznule ili pale s dječjeg lica.

Ako Vaše dijete ne treba stalno nositi naočale, naočalne ručke oko uha tada nisu idealan odabir jer mogu biti nespretne za stavljanje i skidanje. Ako se odlučite za konvencionalniji stil naočalnih ručki, pripazite da ručke ne vise previše prema dolje preko uha. Vaše dijete bi trebalo moći sjediti udobno uz naslon za glavu bez da udari u naočale ili ih pomiče s mjesta.  Optičar može pomoći s prilagođavanjem dioptrijskih naočala nakon što su napravljene, kako biste bili sigurni da dioptrijski okviri dobro pristaju.

 

Ne štedite na feder šarnirima.

Budući da djeca ponekad mogu biti neoprezna ili gruba sa svojim naočalama, feder šarniri mogu Vam pomoći da izbjegnete štetu, a time i zamjenjivanje ili popravak dioptrijskih naočala. Feder ili tzv.  flex šarniri omogućuju da se ručke naočala savijaju daleko od okvira leća, bez oštećenja ili pucanja samog okvira. Iako su obično malo skuplji, dugoročno mogu biti izvrsna investicija.
Na žalost i flex šarniri se mogu potrgati !

Feder šarniri se osobito preporučuju za mlađu djecu ili onu djecu koja će se vjerojatno više igrati ili pogrešno rukovati sa svojim naočalama.

 

Imajte rezervni par.

Pametno je kupiti dodatan par naočala za Vaše dijete, pogotovo ako se bavi sportom ili voli grube igre. Rezervni par naočala osobito je važan ako Vaše dijete ima visoku dioptriju i mora stalno nositi naočale. Osim toga možda uspijete ispregovarati popust ako kupite dva para naočala odjednom.

 • Razmislite o nabavci dioptrijskih sportskih naočala koje su namijenjene za grubu igru i aktivnosti s loptom.
 • Ako se Vašem djetetu dioptrija nije značajno promijenila, možete koristiti stare naočale kao rezervni par.

Također možete pitati oftalmologa  da li se mogu na starom paru naočala zatamniti leće kako bi ih Vaše dijete moglo nositi kao sunčane.

Pogledajte našu ponudu dječjih dioptrijskih okvira …

Pogledajte našu ponudu dječjih sportskih naočala …