Kako Odabrati Naočale

image-1.8

Osim što dioptrijske naočale služe za poboljšanje određenih smetnji vida, one se koriste i kao modni detalj. Naime, brojne se žene, ali i muškarci, žele izraziti kroz svoju modnu osvještenost, zbog čega je pravilan odabir naočala od velikog značaja. Odaberete li svoje naočale po svom obliku lica, boji tena, frizuri te općenito po vašem izgledu i karakteru, dodatno ćete istaknuti svoj ukus te osjećaj za estetsko.

Dioptrijskim naočalama možete i prekriti svoje male nedostatke ili pak istaknuti prirodnu ljepotu lica. Ispravan odabir naočala može vam znatno pomoći u ostavljanju željenog dojma, bilo da ste zabavna osoba puna mladenačkog duha ili pak profinjena osoba. Prije same kupnje naočala, važno je dobro razmisliti te postaviti si nekoliko pitanja, a koja se odnose na vaš način života te aktivnosti kojima se bavite.

Oblik lica

Tijekom biranja vaših idealnih naočala, prije svega valja podsjetiti kako naočale trebaju naglasiti i istaknuti vaše najbolje atribute, to jest crte lica. Također, između oblika dioptrijskih okvira i oblika lica potrebno je postići kontrast. Što se veličine okvira tiče, ona bi trebala biti proporcionalna veličini vašeg lica. Tako su, primjerice, manji okviri namijenjeni manjim licima, a veliki okviri krupnijim licima. Iako vrsta oblika lica ima mnogo, postoji sedam osnovnih oblika, a to su: ovalno, okruglo, izduženo, trokutasto, srcoliko, četvrtasto te dijamantni oblik.

Ovalno lice

Zbog simetričnih i uravnoteženih proporcija, ovalno se lice smatra idealnim oblikom lica te savršenim oblikom za sve okvire. Iako osobe s ovalnim licem mogu eksperimentirati sa svim okvirima, najbolji izbor su oni okviri koji su široki koliko i vaš najširi dio lica te okruglasti okviri.

Okruglo lice

Okruglo lice ima zakrivljene linije lica bez kuteva, a koje su podjednake širine i dužine. Kako biste vizualni izdužili svoje lice, idealno rješenje su uski te ravni ili četvrtasti okviri, koji imaju zaobljene krajeve te su na licu malo više postavljeni.

 

Izduženo lice

Izduženo lice je, kao što i sam naziv govori, duže nego što je šire te ima oštre linije obraza, a u nekim slučajevima i izduženi nos te naglašene jagodice. Kako bi izduženo lice izgledalo kraće i uravnoteženo, odaberite trokutaste, okrugle ili potpuno pravokutne okvire. Kako bi nos izgledao kraći, izaberite naočale čiji je most kraći.

Trokutasto lice

Trokutasto lice ima usko čelo, a linije se šire prema obrazima i bradi. Kako biste vizualno proširili gornju trećinu vašeg lica, isprobajte okvire naglašene bojom te okrugle ili mačkaste okvire. Odličan izbor također su okviri koji imaju upadljivu gornju liniju.

Srcoliko lice

Srcoliko lice ima obrnuti oblik od trokutastog lica. Naime, gornja trećina lica je znatno šira od obraza i brade. Najbolje rješenje za stvaranje dojma užeg čela su veći okviri sa širokim krilcima, okviri koji su širi pri dnu ili okviri sa svijetlim bojama i laganim materijalima.

Četvrtasto lice

Četvrtasto je lice podjednake dužine i širine, a najizraženija je čeljust te u nekim slučajevima i široko čelo. Kako biste izdužili svoje lice te ublažili oštre linije i kuteve, pokušajte sa uskim okvirima te okvirima koji imaju jače istaknutu širinu od dubine. Odlično će pristajati i izduženi ovalni okviri.

Dijamantni oblik

Lice dijamantnog oblika je usko u području očiju i usta, a široko u obrazima. Za naglašavanje očiju i usta te vizualno smanjenje obraza, najbolji su okviri mačkastog oblika, naočale bez okvira ili okviri koji imaju upadljivu gornju liniju.