Kako Odabrati Okvir za Naočale

image-1.8

Okviri za naočale dolaze u raznim oblicima i bojama. Za odabir naočala najprije morate utvrditi kakav imate oblik lica. Prema obliku lica možete se odlučiti za nekoliko oblika okvira za naočale. Tek kada odaberete Vama odgovarajući okvir možete se dalje igrati s dizajnom samih naočala i njihovom cijenom. Pri odabiru okvira za naočale vodite se načelima da bi okvir trebao biti u kontrastu s Vašim oblikom lica. Osobama koje imaju manje lice odgovaraju manji okviri za naočale. Sukladno tome, naočale s većim okvirima bolje će pristajati osobama s krupnijim licem. Ne manje bitno, okviri za naočale trebali bi isticati Vašu najbolju karakteristiku lica.

Sedam je osnovnih oblika lica: okrugli, ovalni, izduženi, trokutasti, srcoliki, dijamantni četvrtasti oblik.

Okruglo lice je lice zakrivljenih linija podjenake dužine i širine. Za ovakav oblik lica najbolje bi pristajale naočale četvrtastih okvira jer bi se na taj način lice „stanjilo“ i izgledalo mršavije. Ovalnom licu smatra se da pristaju naočale svih oblika okvira, no prijedlog je da okvir ne bude širi od najšireg dijela Vašeg lica. Izduženo lice karakteriziraju duge ravne linije obraza, a u nekim slučajevima i izdužen nos. Kako bi lice izduženog oblika naizgled djelovalo kraće i uravnoteženo, a nos kraći, idealni okviri za naočale su oni kod kojih je više izražena dubina od širine, a most naočala je kratak.

Kod trokutastog lica prisutno je usko čelo koje se spušta prema širokoj bradi. Okviri naočala za ovakav oblik lica trebaju biti geometrijskog oblika, okrugli ili „mačkasti“, a gornji rub okvira mora biti širi od donjeg ruba. Srcoliki oblik lica karakterizira široka gornja trećina lica, a uska donja trećina. U ovom slučaju odgovaraju naočale kod kojih su okviri širi pri dnu, svjetlijih boja ili pak naočale bez okvira. Dijamantni oblik lica podrazumijeva suženi dio u području sljepoočnice i čeljusti s naglašenim jagodicama i širokih obraza.

Kako bi obrazi bili prividno smanjeni, a oči naglašenije odaberite okvire s upadljivom gornjom linijom ili mačkaste okvire. Četvrtasto lice je lice podjednake širine i dužine, izražene čeljusne kosti i širokog čela. Za ovakvo lice najbolje bi odgovarali okrugli i zaobljeni oblici okvira kako bi se lice kutnog oblika „omekšalo“ i produljilo.

Nakon što ste odredili Vaš oblik lica i oblik okvira naočala koje Vam najbolje pristaju možete se poigrati s bojom okvira. Naočale trebaju naglašavati Vaše osobne boje. Boja okvira za naočale odabire se ovisno o boji Vašeg tena, očiju i kose. Dvije su kategorije tena: hladni ten, koji ima ružičaste ili plave nijanse te topli ten: žutih ili narančastih nijansi. Toplom tenu najbolje pristaju boje poput zlatne, bakrene, narančaste,koraljne, nijanse bijele, žarko crvene, toplo plave i oker. A hladnoj boji tena odgovaraju okviri crne, srebrne, ružičaste, plave i crvenosmeđe boje.

Naočale dosta govore o Vama, stoga okvirima možete birati kakav dojam želite ostaviti. Na izboru su Vam prepoznatljivi Dolce&Gabbana dioptrijski okviri, Zen – Barcelona okviri, Etnia Barcelona okviri, Silhouette okviri, Lightec okviri, Ray – Ban okviri, Vogue okviri i sl.
Ako želite ostaviti dojam ozbiljnog čovjeka, odlučite se za naočale ovalnih, pravokutnih ili okvira klasičnih boja. Ako želite izraziti svoju kreativnu stranu odaberite moderne naočale geometrijskog dizajna neobičnih boja poput zelene, plave ili ljubičaste. Na raspolaganju Vam stoje i okviri neobičnih uzoraka. Ako Vam trebaju naočale za Vaš „normalni“ život ili za bavljenje sportom, odaberite naočale svijetlih i neonskih boja, ali s polariziranim lećama.

Naočale služe za poboljšanje vida, no one se koriste i kao modni detalj. Uz pravilan odabir odgovarajućih i kvalitetnih okvira naočala osjećat ćete se sigurno, mladenački i samopouzdano.