Kako prepoznati polarizirane sunčane naočale ?

image-1.8

Polarizirane sunčane naočale unaprjeđuju kvalitetu slike koje gledate i istovremeno štite Vaše oči od štetnih UV zraka. Polarizirane leće eliminiraju odbljesak sunca s ravne površine. Odbljesak koji Vas tjera da stisnete i naprežete oči je svjetlost koja putuje na horizontalnoj ravnini. Polarizacijom naočalnih leća, proizvođači sunčanih naočala uz pomoć vertikalnih linija neutraliziraju učinak odbljeska.

Kada želite kupiti kvalitetan par sunčanih naočala, potražite na etiketi riječ „polarizirane“.

Često je na staklu kraj logotipa marke ugravirano i slovo „P“.

Budite oprezni prilikom kupnje jer tehnologija polarizacije nije dostupna na svim dizajnerskim sunčanim naočalama. Slijedite neke jednostavne smjernice kako biste bili sigurni da Vaše sunčane naočale imaju zaštitu od UVA i UVB zraka, čime Vam pomažu da uživate i u najmanjem detalju svojeg života.

 

Testirajte sunčane naočale u dućanu prije kupnje, kako biste utvrdili da li su leće autentično polarizirane.

Mnoga prodajna mjesta koja prodaju sunčane naočale ponudit će Vam testere. Ovi testeri izgledaju kao prazna siva traka na izložbenom stalku, ali zapravo sadrže skrivenu sliku.

 

Pokušajte prvo s običnim sunčanim naočalama. Pogledajte u testnu traku. Ako siva traka i dalje ostane prazna, leće nisu polarizirane. Tada stavite polarizirane leće i možete jasno vidjeti sliku koja je nevidljiva golom oku. Svaki tester naočalnih leća je drukčiji, ali svi će Vam razotkriti neku skrivenu sliku kada ju pogledate kroz polarizirane leće.

Uzmite primjerak standardnih i primjerak polariziranih sunčanih naočala, izađite s optičarem na vrata lokala te pogledajte u vjetrobransko staklo najbližeg automobila. Naizmjenično pogledajte kroz jedne i druge naočale. Sve će Vam biti jasno …

Možete provjeriti da li su Vaše sunčane naočale polarizirane tako da upalite svoje računalo. Zasloni računala koriste istu tehnologiju polarizacije koja se koristi za polarizaciju leća. Prijavite se na računalo i tada stavite Vaše sunčane naočale. Dok gledate izravno u zaslon, nagnite Vašu glavu ulijevo pa zatim udesno. Ako se zaslon u nekom trenutku zatamni, Vaše naočale su polarizirane. To će Vam se možda događati i kad s polariziranim naočalama gledate ekran svojeg telefona ili displej automobila.

 

Pogledajte u vodu na jezeru ili nekom drugom mjestu za ribolov. Ako nosite običan par sunčanih naočala, one će Vam samo smanjiti intenzitet svjetla i zatamniti sliku. Kada stavite polarizirane sunčane naočale jasno ćete vidjeti ribe i sve podvodne strukture. Voda zapravo postaje prozirna kada u nju gledate pod kutem a ne ravno.

Pogledajte našu ponudu polariziranih sunčanih naočala …