Kontaktne Leće ili Naočale

image-1.8

Najčešće pitanje ljudi koji imaju problema s vidom jest nositi li kontaktne leće ili naočale. Prije svega, važno je poslušati savjete optometrista s obzirom na zdravstveno stanje vaših očiju, a zatim preispitati i vlastite preferencije. Osobe kojima su naočale prvi odabir najčešće ne vole ni pomišljati o stavljanju stranog predmeta u oči, dok osobe kojima su leće bolji izbor često smatraju kako su naočale nepraktične i neudobne.

Osnovni čimbenici koje bi svatko trebao razmotriti su životni stil i količina tjelesne aktivnosti. Naime, osobama sportskog duha često se preporučuju leće, a osobama koje više preferiraju jednostavnost i praktičnost najbolji odabir su naočale. Kontaktne leće i naočale imaju mnoštvo svojih prednosti, ali i nedostataka, ovisno o potrebama osobe koja će ih nositi. Stoga, prije samoga odabira važno je dobro razmisliti o svim mogućnostima.

Prednosti kontaktnih leća

Prirodniji vid

Iako i naočale omogućavaju vrlo čist i precizan vid, kontaktne leće ipak pružaju prirodniji vid. Naime, uz naočale imate kristalan vid sprijeda, no periferni vid često je blokiran krilcima naočala. Uz kontaktne leće nema gubitka čistoće pogleda – možete gledati ravno te u svim željenim smjerovima.

Prirodniji izgled

Osim što kontaktne leće pružaju prirodniji vid, uz njih također izgledate prirodnije, a što je i logično s obzirom na to da su one nevidljive, to jest vidljive samo vašem oku. Osobama u tinejdžerskom dobu ovo je i najvažnija značajka, a zbog čega su njima leće prvi izbor bez razmišljanja.

Ne podliježu modnim trendovima

Kontaktne leće nikada ne mogu “izaći iz mode”, a dok se okvir naočala pod modnim nebom mijenja iz sezone u sezonu. Međutim, osobe kojima moda ne predstavlja najvažniji kriterij neće ovo gledati kao prednost.

Bezbrižno obavljanje sportskih aktivnosti

Najveća prednost kontaktnih leća upravno je nesmetano bavljenje sportskim aktivnostima. Naime, naočale zahtijevaju veliku pažnju, odnosno potrebno ih je odložiti na za to predviđeno mjesto prije nego što se upustite u trčanje, nogomet, odbojku ili neku drugu sportsku aktivnost.

Nova boja očiju

Prilikom odabira leća umjesto prozirnih možete odabrati i leće u bojama. Ovo je velika prednost osobama koje su oduvijek htjele imati drugu boju očiju, ali im je genetska predispozicija predodredila neželjenu boju. Na taj način, leće omogućavaju da privremeno ostvarite svoj san i promijenite boju svojih očiju po želji.

Bez otisaka i zamagljivanja

Uz kontaktne leće nikada nećete imati problema s crvenim otiscima na nosu i ušima te sa zamagljivanjem vida prilikom ulaska u topiju prostoriju. Osim crvenih otisaka, naočale često znaju i nažuljati nos ili uši.

Prednosti naočala

Bez čišćenja i održavanja

Za razliku od kontaktnih leća, stakla za naočale zahtijevaju samo povremeno čišćenje. Naime, leće je potrebno ispirati u raznim otopinama nakon svakog stavljanja ili skidanja te pažljivo čuvati u čistim kutijicama za leće.    

Bez kontakta s očima

Ono što mnogima predstavlja najveću prednost naočala jest mogućnost nošenja bez ikakvog kontakta s očima. Na taj se način smanjuje rizik od raznih očnih infekcija ili bolesti, a također ne morate prati ruke prije stavljanja naočala, kao što je to slučaj sa lećama.

Jeftinija opcija

Naočale nije potrebno često mijenjati kao što s leće moraju mijenjati dnevno, mjesečno ili godišnje, a zbog čega su one i jeftinija opcija. Naočale mogu potrajati i dugi niz godina ako im posvetite veću pažnju, tako da uz njih možete i uštedjeti.