Kontaktne Leće za Astigmatizam

image-1.8

Astigmatizam je pogreška oka koja nastaje zbog nepravilno zakrivljene rožnice koja ne lomi zrake svjetla jednako u svim meridijanima. Poznata je i pod nazivom cilindar. Javlja se nakon neke bolesti ili ozljede oka, a u većini slučajeva je nasljedna pojava. Može se pojaviti u kombinaciji s kratkovidnošću ili dalekovidnošću. Astigmatizam se može korigirati posebnim lećama za astigmatizam, tzv. toričnim kontaktnim lećama. Od običnih, sfernih leća, razlikuju se po oblikovanju leće, a karakterizira ih zakrivljenost na različitim kutevima.

Upravo je zakrivljenost leće bitna jer leća mora u potpunosti odgovarati rožnici, zatim promjer leće koji također mora podudarati s rožnicom,. S obziroma na promjer, postoje tri vrste kontaktnih leća: kornealne, skleralne i semiskleralne. Kod toričnih leća bitna je još dioptrija te vrijednost osi i cilindar.

Za korekciju astigmatizma preporučuju se meke kontaktne leće budući da se ne rotiraju na oku i tako omogućuju dobru oštrinu vida.
Brojni proizvođači leća poput Johnson & Johnson, Coopervision, Bausch & Lomb i slični, danas širom svijeta nude svoje proizvode.
Na tržištu se mogu pronaći raznovrsne leće za astigmatizam poput Acuvue Oasys leća, Air Optix Aqua leća, Biofinity Toric, Purevision 2HD Toric, Soflens Toric leća i sl.

Acuvue Oasys leće za astigmatizam su silikon-hidrogelne dvotjedne leće izrađene od materijala koji je bogat kisikom sa ovlaživačem. Leće štite oči od isušivanja i preporučuju se za osobe izuzetno suhih i osjetljivih očiju. Udobne su za nošenje; prikladne su za statične aktivnosti poput rada u uredu, za sportske aktivnosti te za gledanje televizijskog programa.

Air Optix Aqua leće za astigmatizam su mjesečne silikon-hidrogelne leće. Izrađene su od posebnog sastojka koji će masi leće smanjiti kontakt s kapkom. Na taj način leća uvijek ostaje stabilna. Odlika ovih leća je visoka propusnost kisika i održavanje vlažnosti, zbog čega su izrazito udobne i za osjetljive oči.

Biofinity Toric leće još su jedne silikonske leće za astigmatizam. Leće omogućavaju udobnost i stabilnu oštrinu vida zbog velikog udjela vode i visoke propusnosti kisika.

Purevision 2HD Toric su meke silikonske leće za astigmatizam visoke razlučivosti optike. Pri slabom osvjetljenju osiguravaju jasan i oštar vid zbog načina na koji su dizajnirane. Purevision 2HD Toric leće su leće za mjesečnu izmjenu.
Leće Purevision Toric su mjesečne silikonske kontaktne leće namijenjene za korigiranje astigmatizma. Izrađene su od AerGel materijala koji osigurava propusnost kisika čime se štite Vaše oči od isušivanja te osigurava udobnost tijekom nošenja.

SofLens Toric, mjesečne meke kontaktne leće, dizajnirane su za korekciju vida kod osoba koje pate od astigmatizma. Dizajn osigurava stabilnost leće tijekom nošenja te su prikladne za svakodnevnu uporabu, osobito za sportske aktivnosti osiguravajući bistar i oštar vid. Stabilnost leće ujedno podrazumijeva sigurno i jednostavno rukovanje njome.

Iako leće za astigmatizam blokiraju UV zrake, one ne predstavljaju dovoljnu zaštitu i nisu zamjena za sunčane naočale ako nemaju i UV filter. Prije korištenja bilo kojih leća za astigmatizam savjetujte se sa svojim očnim liječnikom radi sigurnije preporuke.
Općenito govoreći, bez obzira na veliku propusnost kisika i dodatne pohrane za vlagu ne preporučuje se spavati s lećama. Sve leće zahtijevaju pravilno održavanje higijene; potrebno ih je pravilno odstraniti, čistiti i dezinficirati.

Pogledajte našu ponudu kontaktnih leća !