Krvave Oči

image-1.8

Oči su jedno od Vaših najbitnijih osjetila, stoga im svakodnevno morate pružati odgovarajuću brigu i zaštitu kako bi se spriječio razvoj i nastanak određenih bolesti oka, koje u slučaju neliječenja mogu dovesti do znatnijih komplikacija.

Krvave oči česta su pojava kod ljudi u svim dobnim skupinama. Boravak u zadimljenom prostoru i nedovoljno sna može biti jedan od uzroka. Ako ste usred čišćenja, nije neobično da Vam se u oku nađe prašina ili neko strano tijelo poput trepavice. Sklop različitih okolnosti može dovesti do toga da se Vaše oči nadraže i postanu crvene i krvave. Crvenilo u očima koje je uzrokovano navedenim čimbenicima uglavnom prestaje nakon određenog, relativno kraćeg vremena. U slučaju da crvenilo ne jenjava ni nakon tjedan dana, obavezno posjetite oftalmologa.

Crvenilo i stanje krvavih očiju može se pojaviti kao alergijska reakcija, kao posljedica jakog kašlja, ali i naglog porasta očnog tlaka. Zanemareni i neliječeni povišeni očni tlak može dovesti do većih i ozbiljnijih problema s vidom.

Krvave oči kod djece češća su pojava nego kod odraslih. Igra u prašini ili pijesku te trljanje očiju prljavim rukama potiče razvoj bakterija što nadražuje oči. Postoje različite masti i kapi koje se koriste kako bi se crvenilo iz oka smanjilo i u potpunosti nestalo.
U slučaju da dnevno provodite puno vremena gledajući u monitor računala, kao nuspojava tome osjetit ćete umor očiju, zamućeni vid, glavobolju ili će Vam oči postati krvave i crvene. Zamor i krvave oči može izazvati kratkovidnost, dalekovidnost, veća osjetljivost na svjetlo ekrana, samofokusiranje i slično.

Kako biste barem djelomično smanjili napor očiju, a samim time i crvenilo koje se javlja uzmite u obzir položaj i osvjetljenje monitora te Vaš položaj tijela. Za „kvalitetno“ gledanje u monitor preporučuje se da on bude postavljen ravno ispred Vas, a pogled Vam treba biti malo spušten. Prilikom odabira monitora odlučite se za onaj s višom frekvencijom ili LED osvjetljenjem; rad na takvim ekranima je oku ugodniji. Previše svjetla također može dovesti do krvavih očiju.

Rasvjetu podesite tako da u potpunosti odgovara osvijetljenosti ekrana, a u njemu ne smiju nazirati odrazi prozora. Najvažnija stavka u svemu navedenom je da je nakon određenog vremena oči nužno odmarati. To možete upriličiti tako da svakih 20-ak minuta pogled usmjerite na predmet koji je na udaljenosti od oko 20 m te da ga promatrate 20 sekundi. Za sprječavanje crvenila i krvavih očiju koristite kratkominutne pauze nakon sat vremena gledanja u ekran.

Ako vaš posao uključuje, ranije navedeno, konstantno gledanje u ekran, preporučuju se češći oftalmološki pregledi jer su Vaše oči izraženije i sklonije nadraživanju.

Dodatne preventivne radnje koje bi mogle spriječiti učestalo javljanje crvenila u očima odnose se na redovito osvježavanje odnosno prskanje kapaka i područja oko očiju svježom vodom. Ako nosite kontaktne leće svakako ih redovito skidajte i vodite brigu o higijeni Vaših ruku. Prilikom gledanja televizijskog programa nastoje biti na udaljenosti od 3 m ili većoj, jer dodatni umor za oči predstavlja dugo gledanje u iznimno mali ekran. Što se tiče Vašeg radnog okruženja, neka u njemu prevladava prirodno svjetlo, no ono ne smije izravno padati na ekran u koji gledate. Umjetna rasvjeta je u redu ako nije prejaka, ako Vam ne ide izravno u oči te ako se ne reflektira na određenim površinama.

Krvave oči i crvenilo oko očiju svakodnevna je pojava kod ljudi. Važno je otkriti njezine uzroke kako bi se moglo učinkovito djelovati na njih te njihov štetni utjecaj svesti na minimum.