Na što treba paziti kad kupujete sunčane naočale ?

image-1.8

Sunčeve zrake mogu biti opasne za očnu leću i žutu pjegu, mjesto najjasnijeg vida u oku.

Sunčane naočale već dugo nisu samo modni detalj, nego prijeko potreban modni dodatak  u zaštiti od UV i UVB sunčevih zraka jednog od najosjetljivijih organa kod čovjeka, oka.

Kao posljedica dugotrajnog izlaganja ovim zrakama, može doći do pojave mrene ili makularne degeneracije / žute pjege/ koja s vremenom dovodi i do sljepoće.

Važno je znati i to da sunčane naočale nije važno samo nositi u ljetnim mjesecima, kada sunce najjače grije, nego tijekom cijele godine. Zimi je jako važno zaštititi oko od refleksije svjetlosti koja nastaje na snježnoj površini.

Zaboravlja se da sunčeve zrake / UV / prolaze čak i kroz oblake.

Na što treba obratiti pažnju prilikom odabira sunčanih naočala?

Da li skuplje brendirane naočale uvijek pružaju bolju zaštitu od jeftinih?

Da, jer se ne može za malo uloženog novca proizvesti kvalitetna sunčana naočalna leće koja pruža maksimalnu zaštitu od UV zraka.

 Veće naočale bolji su izbor, jer ne samo da štite oko, nego i nježnu kožu oko očiju.

Važno je pripaziti da stakla imaju sto posto blokadu i UVA i UVB sunčevih zraka. Prirodni zaštitni mehanizmi oka filtriraju i do 90 posto štetnih sunčevih zraka u odrasloj dobi, dok je kod male djece situacija obrnuta, samo oko 10 posto, pa je rizik za oštećenja puno veći. Iznimno je važno naglasiti da trebate obratiti pozornost i na zaštitu očiju kod djece. Mališane treba već od ranog djetinjstva naviknuti na nošenje sunčanih naočala.

 Jesu li sunčane naočale s polariziranim staklima najbolji izbor?

Polarizirana stakla umanjuju odbljesak svjetlosti od ravne površine, pa su stekla popularnost, naročito kod osoba koje su i profesionalno na otvorenom a ne samo u slobodno vrijeme / vozači, policajci, mornari /.

Osim njih, najveću korist od ovakvih stakala imaju skijaši, biciklisti, jedriličari i drugi sportaši na otvorenom.

Dakle, ako vam radno mjesto zahtijeva duži boravak na otvorenom, ne bi bilo loše izabrati polarizirana stakla. 

U kojim slučajevima sunčane naočale trebaju imati dioptriju?

Uvijek ako imate dioptriju na daljinu potrebno je da se ona ugradi i u stakla sunčanih naočala. O tome treba voditi računa kod odabira okvira, naročito ako osoba ima astigmatizam (stanje u kojem se svjetlosne zrake ne lome jednako na svim meridijanima oka), kada treba izbjegavati da okvir bude previše zakrivljen.

Jesu li skuplje naočale i bolje, odnosno kvalitetnije? Da li one bolje štite od UV zraka od jeftinijih?

Pri kupovini važno je povesti računa o oznakama na naočalama, da li pružaju zaštitu od UV i UVB zraka.

Pri tome skuplje brendirane naočale uvijek pružaju bolju zaštitu od onih jeftinijih jer poznati proizvođači sunčanih naočala uvijek koriste sunčana stakla maksimalne kvalitete.

Ono o čemu treba voditi računa je stupanj zaštite leća naočala od štetnog UV zračenja. Najbolje ćete to provjeriti ako naočale imaju certifikat ili je na njima oznaka koja govori o vrsti UV zračenja.

Osim toga, na naočalama stoji i postotak štetnog zračenja koje naočale blokiraju. Što je taj postotak veći, naočale su kvalitetnije, a poželjno je da to bude 100 posto.

Pružaju li bolju zaštitu od UV i UVB zračenja veće ili zakrivljene sunčane naočale od onih s manjim staklima?

Veće naočale u svakom slučaju daju bolju zaštitu, jer ne samo da štite oko, nego i nježnu kožu oko očiju. Pri tome nije najbitniji postotak zatamnjenosti stakla, jer i manje tamna stakla mogu imati dobru zaštitu.

Koje boje stakla pružaju najbolju zaštitu?

Boja nije od presudne važnosti za stupanj zaštite. Odaberite si onu koja je Vašem oku najugodnija.