Naočale prema obliku lica

image-1.8

Za brojne osobe koje moraju nositi korektivne, odnosno naočalne leće, najvažniji aspekt tijekom odabira okvira je kako oni izgledaju na njihovim oblicima lica. Onaj savršeni okvir za vaše lice možete pronaći tako da svaki okvir i isprobate, ali svoj izbor možete unaprijed suziti te tako i uštedjeti na vremenu. Vrlo je jednostavno – svaki oblik lica ima i određene okvire koji mu odgovaraju. U nastavku teksta odredite oblik i boju vašeg lica te sami procijenite koji je najbolji okvir za vas. No, prije svega bi trebali uzeti u obzir tri glavne točke pri odabiru naočala prema vašem obliku lica, a to su: naočale bi trebale oponašati vaše osobine i karakteristike, primjerice, plavi okvir savršeno odgovara plavim očima. Zatim, oblik okvira treba usporediti s oblikom vašeg lica te veličina okvira treba biti u mjerilu s veličinom vašeg lica. Postoje različiti oblici lica, a sedam je osnovnih oblika: ovalno, okruglo, duguljasto, trokutasto, obrnuto trokutasto, romboidno te četvrtasto lice.

Ovalno lice

Ovalno lice smatra se idealnim oblikom zbog svojih uravnoteženih proporcija. Kako bi održali prirodnu ovalnu ravnotežu, potražite one naočalne okvire koje su široke kao (ili šire) najširi dio lica. Također, odličan izbor su okviri u obliku oraha, koji nisu preduboki ili preuski.

Okruglo lice

Okruglo lice ima zakrivljene linije po širini i duljini u istom omjeru te je bez kuteva. Da bi okruglo lice izgledalo tanje i duže, pokušajte pronaći kutne uske naočalne okvire s jasnim mostom koji širi oči te okviri koji su širi nego što su duboki, kao što je, primjerice, okvir pravokutnog oblika.

Duguljasto lice

Duguljasto lice je dulje nego što je široko i ponekad ima dugu ravnu liniju obraza te duži nos. Da bi duguljasto lice izgledalo kraće i više uravnoteženo, pronađite okvire koji imaju veću dubinu od širine, ukrasne ili kontrasne bočne dijelove koje daju širinu na lice ili okvire s niskim mostom koji vizualno skraćuju nos.

Trokutasto lice

Trokutasto lice ima usko čelo i široko područje na obrazima i bradi. Za dodavanje širine i naglašavanje uskog gornjeg dijela lica, pokušajte s okvirima koji su jako naglašeni bojom i detaljima na gornjoj polovici ili isprobajte mačkaste oblike okvira.

Obrnuto trokutasto lice

Ovo lice ima vrlo široko čelo i usko područje na obrazima i bradi, dakle orbnuto od trokutastog oblika lica. Da bi smanjili širinu gornjeg dijela lica, probajte okvire koji se šire na dnu, okvire s vrlo svijetlim bojama i materijalima ili naočale bez okvira (samo stakla i bočni dijelovi).

Romboidno lice

Romboidno lice ili lice u obliku dijamanta je usko na liniji očiju i čeljusti, a široko na području očnih jagodica. Ovo je ujedno i najrjeđi oblik lica. Kako bi istaknuli oči te ublažili jagodice, pokušajte pronaći okvire koji imaju detaljne ili prepoznatljive gornje linije, naočale bez okvira ili naočale mačkastog oblika.

Četvrtasto lice

Četvrtasto lice ima jaku i široku donju čeljust te široko čelo, a širini i dužina su u istim omjerima. Da bi četvrtasto lice izgledalo dulje te kako bi omekšali grube kuteve čela i čeljusti, pokušajte s uskim okvirima, odnosno okvirima koji imaju više širine nego dubine te uske mostove.