Nošenje Naočala

image-1.8

Oči su, kako kažu, ogledalo duše te nam omogućuju da budemo svjesni svijeta oko sebe. Nažalost, svako oko ne može biti savršeno pa često može imati manju ili veću manu. Te mane, to jest refrakcijske anomalije, onemogućavaju osobama da okolinu vide jasno i bistro, odnosno slika je zamućena i nejasna. Očna oštećenja mogu se pojaviti u vrlo kratkom razdoblju života zbog genetskih predispozicija, no ona se često pojavljuju i nakon dugotrajnog korištenja računala i gledanja na blizinu. Tu su još brojni uzroci oštećenja vida, a za koje su nošenje naočala najpraktičnije i najkvalitetnije rješenje.

Nošenje naočala kod male djece

Ako roditelj primijeti da njegovo dijete slabije vidi, to jest približava se televizoru i računalu ili u školi ne vidi što piše na ploči, vrlo je važno regirati odmah. Naime, dijete najčešće ne može samo procijeniti ili uočiti grešku vida, zbog čega je roditeljski oprez i pažnja od velikog značaja. Osim što bi roditelj trebao odvesti svoje dijete na očni pregled što je prije moguće, poželjno je napraviti i kućni test tako što roditelj djetetu pokrije jedno, a zatim drugo oko. Ako dijete pokušava odmaknuti ruku kojom ste mu prekrili oko, velika je šansa da ste mu prekrili oko na koje dobro vidi, odnosno da na nepokriveno oko ne vidi ili slabije vidi.

Što se obaveznog očnog pregleda tiče, oftalmolog će odrediti je li riječ o dalekovidnosti koja se liječi konveksnim naočalnim lećama s oznakom plus, kratkovidnosti koja se liječi konkavnim naočalnim lećama s oznakom minus ili pak o nepravilnoj zakrivljenosti rožnice, to jest astigmatizmu koji se liječi lećama koje lome svjetlost točno na određenoj osi, a označavaju se s plus i minus. Jačina naočala, odnosno dioptrija se određuje nakon ukapavanja kapljica koje šire zjenice. Iako djeca nakon širenja zjenica mogu mutnije vidjeti kraće vrijeme, ovo određivanje dioptrije je sigurno i pouzdano.

Dijete se često teže privikava na nošenje naočala, a kako biste svom mališanu pomogli da se privikne, potrebno je krenuti iz vlastite perspektive – one roditeljske. Naime, mnogi roditelji misle kako je njihovo dijete još premalo za dioptrijske naočale te da će mu se eventualni problemi s vidom ispraviti sami od sebe, što definitivno nije dobra odluka. Roditelji često problem vide u ne prihvaćanju dijeteta od strane društva zbog nošenja naočala. No, potrebno je pomiriti se s time kako vid vašeg djeteta ipak nije savršen te održati pozitivan stav i spoznati da činite samo najbolje za svog mališana.

Nošenje naočala kod odraslih osoba

Pogoršanje vida može se pojaviti u bilo kojem životnom dobu, a rizik se povećava ovisno o načinu življenja i gledanja na blizinu. Kao i kod djece, vrlo je važno brzo regirati i otići na očni pregled ukoliko uočite određene očne smetnje. Naime, odrasle osobe mogu imati različite smetnje kao što su glavobolje, nemogućnost čitanja slova na računalu ili u knjizi, udaljavanje ili približavanje predmeta zbog izoštravanja slike i slično, a najčešće je riječ o kratkovidnosti, dalekovidnosti ili astigmatizmu. Što se privikavanja tiče, ono nije toliko teško kod odraslih osoba jer one danas imaju i važnu estetsku ulogu. Uz to što su korisne, naočale mogu biti ukras svakom licu – one mogu pomladiti, postrožiti, naglasiti osobnost, omekšati izgled i još mnogo toga.