Popravak Naočala

image-1.8

Dioptrijske naočale same su po sebi velika investicija te zbog toga na njih više pazimo. Međutim, pažnju ne možemo uvijek kontrolirali pa nam se vrlo lako može dogoditi da sjednemo na svoje naočale ili nam jednostavno ispadnu iz ruke, što dovodi do slamanja ili odvajanja dijelova naočala. Popravak naočala ponekad je također velika investicija, ali i isplativa – potrebno je samo odnjeti naočale u optičarsku radnju, objasniti problem te se vratiti za nekoliko dana. Jednostavno, zar ne? Ako ne možete odmah svoje naočale odnijeti na popravak te ste primorani ili pak želite sami probati popraviti svoje naočale, pokušajte sa sljedećim smjernicama.

Popravak slomljenog mosta uz ljepilo i papir

Za učinkoviti privremeni popravak naočalnog mosta (dio koji ide preko nosa) dovoljni su samo papir i ljepilo. Prije samog ljepljenja, pobrinite se da su dijelovi mosta čisti, a zatim pripremite oštre škare, super ljepilo i komad glatkog papira za pakiranje ili komad stranice iz časopisa koji odgovara vašem okviru. Izrežite papir na tanke trake koje su približno širine vašeg okvira te ih zaljepite na okvir, jednu po jednu. Kratki komad papira koristite kao udlagu preko slomljenog nosa ili duži komad papira omotajte poput omotavanja zavojem. Prije nego što dodate sljedeći komad papira, pričekajte da se osuši ljepilo.

Popravak slomljenog mosta uz šivanje

Ono što će vam trebati za ovaj postupak su konac, igla, bušilica, brusni papir, ljepilo, slikarski štap za miješanje, gumene trake, voštani papir, štapići za uši, alkohol ili odstranjivač laka za nokte i nož. Za početak očistite i izbrusite slomljene dijelove mosta koristeći brusni papir i alkohol ili odstranjivač laka za nokte. Zatim pričvrstite slomljene dijelove zajedno te izrežite dio slikarskog drvenog štapa za miješanje tako da stane između držača (bočnih dijelova) vaših naočala. Svoje naočalne leće pokrijte voštanim papirom kako bi se spriječilo grebanje stakala, a zatim omotajte gumicu preko jednog kraja štapa i pričvrstite ga za svoje naočale. Učinite to i na drugoj strani. Pažljivo poravnajte dvije polovice i budite sigurni da se gumene trake čvrsto drže na mjestu. Nakon toga, napunite zglob koji je slomljen ljepilom; koristite dovoljno ljepila za sigurnost mosta, no ne toliko da ponestane ljepila. Ljepilo istisnite polako i uredno da se izbjegne pojava mjehurića te budite sigurni da ste ispunili sve praznine u zglobu. Prije nego što se ljepilo osuši, ostatak obrišite štapićem za uši. Za nekoliko sati, kada se ljepilo u potpunosti osuši, odaberite malu bušilicu prikladnu za debljinu vaših naočalnih okvira. Uzmite nož te lagano označite rupe na obje strane nedavno popravljenog zgloba. Nakon toga, pažljivo izbušite dvije rupe, odnosno jednu na svakoj strani. Rupe moraju biti paralelne. Zatim uzmite iglu i konac u boji koja odgovara vašem okviru kako bi zašili dvije slomljene strane za njihovu dodatnu snagu. Provucite iglu i konac kroz dvije rupe onoliko koliko možete, pazeći pri tome da ne povučete prejako. Izbušene rupe zatim ispunite ljepilom te ostavite da se osuši najmanje sat vremena.

Popravak slomljenog mosta uz zagrijavanje i iglu

Za početak napunite malu posudu s vodom i prokuhajte ju. Za ovaj postupak okviri naočala moraju biti plastični. Nakon što je voda prokuhala, držite slomljene dijelove naočala iznad lonca, dovoljno blizu za omekšavanje oštrih rubova. Nakon toga umetnite i pritisnite iglu u jedan dio razbijenog mosta, a zatim drugi dio mosta gurnite i pritisnite na špicasti dio igle.