Progresivne naočale – kako odabrati i naručiti ?

image-1.8

Kako izabrati i naručiti progresivne naočale.

Progresivne leće se u pravilu  propisuju kada Vaše oči teško fokusiraju objekte u blizini. Slično poput bifokalnih leća, progresivne leće imaju više razina jačine unutar jedne leće. Međutim, za razliku od bifokalnih i trifokalnih leća, progresivne leće nemaju jasne, vidljive, već blage nevidljive linije prijelaza kroz različite jakosti leće. Da biste se navikli na nošenje i ispravno korištenje progresivnih naočalnih leća potrebno je ispravno odabrati okvir i vrstu leća.

 

Progresivne naočale – odabir i naručivanje progresivnih leća.

Posjetite svojeg optičara.

Ukoliko mislite da biste mogli imati koristi od progresivnih leća, svakako posjetite svojeg optičara uz čiju pomoć ćete saznati da li su Vam potrebne progresivne leće.
Optičar će Vam, isto tako, pomoći odabrati prave naočale za Vas.
Progresivne naočalne leće će Vam pomoći ako teško fokusirate predmete koji su Vam blizu i istovremeno ćete moći jasno vidjeti predmete na većim udaljenostima.
Vaš optičar Vam može predložiti i druge načine rješavanja Vaših problema s izoštravanjem slike na različitim udaljenostima.
Ako nemate svog optičara savjetujte se s prijateljima i znancima koji nose progresivne naočale neka Vam preporuče svojeg. Bilo bi najbolje da ima višegodišnje iskustvo iza sebe.

 

Recite optičaru koje probleme imate s vidom.

Ako imate ikakvih problema s vidom, informirajte svojeg optičara o kakvim problemima se radi. Tako ćete pomoći svojem optičaru da se usredotoči upravo na te probleme i zadovolji Vaše potrebe. Uzmite trenutak da pogledate popis tema o kojima biste trebali razgovarati sa svojim optičarem.
Razgovarajte o svim zdravstvenim problemima koje imate s očima ili vidom.
Ispričajte svojem optičaru sve prijašnje probleme s vidom i zdravljem.
Pripremite podatke o povijesti bolesti u obitelji, vezane uz probleme s očima, kao što su glaukom, mrena ili makularna degeneracija.
Ako iz razgovora i zdravstene dokumentacije uoči zdravstvene probleme, optičar će Vas uputiti na pregled oftalmologu.

 

Vrste progresivnih naočala.

Progresivne naočale mogu biti : prozirne ili fotoosjetljive koje zatamnjuju  pod utjecajem sunčeve svjetlosti .
Progresivne naočale mogu biti i sunčane, tj. potpuno tamne. Idealne su za boravak na jakom suncu ili zavožnju. Isto tako, progresivne naočale, ako su sunčane, mogu biti polarizirane. One potpuno eliminiraju odbljesak s ravne površine : cesta, stakla automobila, površina vode.
Progresivne naočale za rad u zatvorenom prostoru. Postoje i progresivne naočale koje se koriste isključivo u radnom prostoru / ured, ordinacija /. Njihova velika prednost je što imaju znatno prošireno vidno polje za srednju udaljenost  / radni stol, ekran računala /. S njima se ne može hodati van prostorije.
Postoji više proizvođača progresivnih naočalnih leća.
Hoya, Essilor, Zeiss, Rodenstock, OKM. Svaki proizvođač nudi nekoliko modela progresivnih leća. Razlika je prvenstveno u širini vidnih polja i stabilnosti kod hodanja. Kod odabira modela progresivne leće pravilo je : što imaju višu cijenu to su kvalitetnije. Na Vama je da odaberete.

 

Odaberite dioptrijske okvire koji odgovaraju ugradnji progresivnih leća. 

Kada dijagnostički testovi i mjerenje dioptrije budu gotovi, optičar će odrediti da li progresivne leće  odgovaraju Vašim potrebama. Odmah možete naručiti izradu progresivnih naočalnih leća a optičar će Vam pomoći odabrati dioptrijske okvire. Poslušajte njegove savjete, jer za konačno zadovoljstvo je potreban i ispravno odabran okvir : dosjed na nosu, udaljenost od oka, nagib okvira, dubina od zjenice do donjeg ruba.
Naočalni optičar će Vam prilagoditi dioptrijske okvire da Vam budu udobni za nošenje.
Dioptrijski okviri za Vaše progresivne leće dostupni su u raznim oblicima, bojama, veličinama i stilovima. Zatražite savjet od optičara, kako biste napravili ispravan odabir stila naočala.

Optika Ćurin ima 30 godišnje iskustvo izrade progresivnih naočala te nam se možete s povjerenjem obratiti.

Opširnije o progresivnim naočalnim lećama…