Progresivne naočale – privikavanje na nošenje progresivnih naočala.

image-1.8

Da biste naučili koristiti  progresivne naočalne leće možda će Vam trebati određeno vrijeme .

Nosite Vaše naočale često.

Da biste se privikli na nove dioptrijske leće potrebno je što češće nositi naočale. Čestim nošenjem naočala će se Vaše oči naviknuti na nove leće i tako ćete brže naučiti kroz koji dio leće ćete gledati u kojem trenutku.
Nosite Vaše progresivne leće svaki dan, cijeli dan, barem dva tjedna.
Vježbajte gledanje kroz različite dijelove leće kako biste procijenili koji dio leće Vam najviše odgovara za obavljanje svake pojedine dnevne radnje.
Ukoliko se sporije privikavate na nove leće, pričekajte dan ili dva prije nego ih počnete koristiti u vožnji.

Upoznajte se sa svim dijelovima Vaših progresivnih naočalnih leća.


Prednost progresivnih leća je postepen prijelaz među dioptrijama, s više razina ispravka vida i fokusa. Budući da leće imaju različita područja fokusa, morate ih naučiti koristiti za svaku pojedinu situaciju. Možda će biti potrebno neko vrijeme dok ne naučite kroz koji dio leće morate gledati.
Gornji dio leće koristi se za fokusiranje objekata u daljini.
Srednji dio leće fokusira objekte na srednjoj udaljenosti, npr. računalo.
Donji dio leće pomoći će Vam s fokusiranjem objekata u blizini, čitanje.

Možda ćete primijetiti da Vam je periferni vid malo mutan ili nejasan kada koristite nove progresivne leće. Ovo zamućenje mogli biste najviše zamijetiti u donjem dijelu Vaših leća. Učenje micanja glavom umjesto micanja  očima pomoći će Vam da fokusirate sve što je u području Vašeg vida.

Nakon određenog perioda nošenja Vaših progresivnih leća, nećete više zamjećivati zamućenje u perifernom vidu.

Okretanje ili micanje glave olakšat će Vam da očima fokusirate kroz odgovarajući dio leće.

Održavajte  Vaše naočale pravilno.


Kao i bilo koje druge naočale, Vaše progresivne naočalne leće zahtijevaju pravilno održavanje. Pravilnim čišćenjem i spremanjem leća zadržat ćete jasan vid i produžit ćete vijek svojim lećama. Pogledajte sljedeće savjete za čišćenje i pravilno održavanje:

Kada ne nosite naočale spremite ih u futrolu za naočale.
Izbjegavajte ostavljanja naočala na abrazivnim ili grubim površinama.
Ne dopuštajte drugim ljudima da isprobavaju Vaše naočale jer se dioptrijski okviri mogu tako iskriviti i naočale Vam neće više biti udobne za nošenje.
Prilikom čišćenja neka leće budu malo mokre kako ih ne biste izgrebali. Prije korištenja krpice za čišćenje isperite naočale pod vodom, kako bi bili sigurni da nema prašine i krhotina prilikom trljanja krpicom po površini leća.

Budite oprezni dok se ne naučite koristiti nove progresivne leće. 

Dok se ne naviknete na Vaše nove leće, potrebno je da budete oprezni prilikom hodanja ili vožnje. Vjerojatno nećete imati većih problema, ali učenje fokusiranja i ispravnog korištenja leća pomoći će Vam da održite Vaš vid snažnim i jasnim.
Pažljivo hodajte po stepenicama. Držite spuštenu glavu kako bi se po potrebi fokusirali na svoje noge.
U nepoznatoj okolini na nepoznatom terenu hodajte polako dok se ne naviknete s progresivnim lećama fokusirati na svoj prvi korak.

Za više savjeta razgovarajte s Vašim optičarem.


Vaš optičar može Vam dati više savjeta za održavanje progresivnih leća, kako biste ih sačuvali od ogrebotina i drugih oštećenja. Optičar Vam može ponuditi neke proizvode kao što su krpice za čišćenje od mikrovlakana ili otopine za čišćenje leća, kako biste dobili najviše od svojih leća.

Ako imate poteškoće s privikavanjem na Vaše nove leće, obratite se Vašem optičaru. Možda ih je potrebno prilagoditi.

Provjerite s Vašim optičarem jamstvo za slučaj ne-privikavanja. Postoji malen broj ljudi koji se ne mogu priviknuti na progresivne leće. Neke leće imaju jamstvo koje Vam dozvoljava zamjenu za bifokalne leće bez dodatnih troškova.

Micanje glave, umjesto očiju pomoći će Vam da izbjegnete poteškoće s fokusiranjem objekata.
Nosite svoje naočale svaki dan, cijeli dan, barem mjesec dana.Nemojte  pauzirati od nošenja niti jedan dan!
Vodite brigu o svojim lećama, držite ih podalje od grubih površina ili tkanina.

Mala podešenja mogu napraviti veliku razliku. Na primjer, ako morate previše nagnuti glavu da biste vidjeli objekte u blizini, tada malo podešenje naočala može pomoći. Prilagodbom dioptrijskog okvira mogu se riješiti mnogi trajni problemi s progresivnim naočalnim lećama.

Pogledajte našu ponudu progresivnih naočalnih leća …