Stakla za Naočale

image-1.8

Kratkovidnim i dalekovidnim osobama te osobama s astigmatizmom potrebne su naočale s dioptrijskim lećama. No, sama kupnja dioptrijskih naočala nije tako jednostavna kao što se možda čini. Osim dijagnosticiranja određene dioptrije te odabira okvira, potrebno je i pravilno odabrati idealne naočalne leće jer je ponuda vrlo bogata te postoje brojni kriteriji po kojima odabrati one prave.

Najvažniji kriterij zasigurno je materijal naočalnih leća, a koji može biti staklo, plastika ili polikarbonat. Dioptrijske leće rađene od stakla nedvojbeno pružaju najbolju optičku kvalitetu – najtvrđe su i najotpornije na ogrebotine. Međutim, jedini nedostatci su veća težina te se vrlo lako mogu razbiti, zbog čega su plastične dioptrijske leće pogodnije za djecu ili osobe s većom dioptrijom.

Osim na ogrebotine, staklene naočalne leće otporne su i na povišenu temperaturu. One se najčešće koriste za osobe s manjom dioptrijskom jakosti te za osobe koje zbog načina života ili određenog posla moraju nositi leće koje imaju veću otpornost na mehanička i termička oštećenja leće. Izbor dioptrijskih stakala vrlo je širok, stoga možete birati između svijetlih i tamnih dioptrijskih stakala ili pak između više ili manje obojanih stakala.

Tijekom odabira odgovarajućih dioptrijskih stakala, optičar će vas pitati i koliki biste indeks loma željeli. Naime, stakla sa visokim indeksom loma imaju tanju naočalnu leću te su izvrsno rješenje za one koji su prethodno morali nositi teške naočale s debelim staklima. Osim toga, možete izabrati i staklene fotoosjetljive leće koje reagiraju na UV zrake, uz koje više nećete morati izmijenjivati dioptrijske i sunčane naočale.

Antirefleksni sloj na staklima za naočale

Antirefleksni sloj je tanki višeslojni premaz koji se može aplicirati na sve stakla za naočale, ali i na određene plastične leće. Ovaj je sloj izrađen od materijala čija je vrijednost indeksa refleksije između vrijednosti indeksa refleksije zraka i stakla te je na taj način refleksija vanjske i unutarnje površine stakla gotovo jednaka. Antirefleksni sloj na staklima za naočale tako uklanja bljesak svjetlosti, odnosno smanjuje ga i poboljšava kontrast, što je, primjerice, vrlo korisno u vožnji automobilom ili u uredu pri radu za računalom.

Naime, staklo propušta veći snop svjetla do oka zahvaljujući antirefleksnom sloju, a s druge strane, taj isti sloj sprječava neugodni odsjaj nadolazećih automobila ili od prejake rasvjete. Upravo zbog boljeg ugođaja i veće sigurnosti, antirefleksni sloj trebao bi biti obavezan dio svakih stakala za naočale. Ako ste osoba koja mora puno vremena provoditi za računalom ili u automobilu, dobro razmislite o staklima s antirefleksnim slojem te se posavjetujte sa svojim oftalmologom.

Ako trebate nositi naočalna stakla s visokim indeksom loma koja reflektiraju više svjetla nego naočalna stakla s običnim indeksom loma, moglo bi se reći da vam je antirefleksni sloj neophodan. Što je indeks loma veći, više se svjetla reflektira od površine leće. Osim što antirefleksni sloj nudi veću sigurnost i ugođaj, on i znatno smanjuje zamor očiju. Također, antirefleksni sloj naočale može činiti gotovo nevidljivima, tako da će vaše oči još više doći do izražaja.