Sunčane Naočale s Dioptrijom

image-1.8

Osobama koje nose naočalne leće zasigurno su poznate situacije u kojima im sunce previše sjaji u očima tijekom vožnje automobila ili neke druge aktivnosti. U tom trenutku, brojni ljudi s dioptrijama prvo će se sjetiti sunčanih naočala koje bi zatim stavili direktno na naočale s dioptrijom, ne bi li izoštrili sliku naočalnim lećama i ujedno smanjili svjetlost sunca sunčanim naočalama. U vremenima poput ovih, u kojima se slični problemi javljaju češće, sunčane naočale s dioptrijom mnogo su praktičnije te su isplative za dodatna ulaganja. Za one koji nose kontaktne leće, sunčane naočale s dioptrijom također su izvrstan izbor jer su one ponekad daleko praktičnija alternativa na otvorenom.

Isto tako, možda ne želite nositi kontaktne leće na plaži, gdje možete imati problema s pijeskom, vjetrom, suncem i vodom. U tom slučaju – sunčane naočale s dioptrijom su najbolji izbor, jer čak i sunčane naočale bez dioptrije koje nosite preko kontaktnih leća, ne mogu pružiti dovoljno zaštite za vaše oči. Također, nošenje kontaktnih leća tijekom plivanja i ronjenja je vrlo loša ideja zbog mogućih infekcija uzrokovanih mikroorganizmima u vodi, a kontaktne leće mogu se i vrlo lako izgubiti u vodi. Sunčane naočale s dioptrijom možete nositi u bilo koje vrijeme kada ste na otvorenom, odnosno u svim aktivnostima, bez potrebe nošenja naočalnih leća ili gubljenja vremena za stavljanjem kontaktnih leća.

Prednosti sunčanih naočala s dioptrijom

Ako imate problem vida koji zahtijeva korektivne dioptrijske naočale, imate mnoštvo izbora kada su u pitanje sunčane naočale. Naime, sunčane naočale s dioptrijom dostupne su u gotovo svim dioptrijama, uključujući bifokalne i progresivne leće, ako imate prezbiopiju te trebate leće koje će vam pomoći da pročitate svoj omiljeni časopis ili knjigu u bazenu. Drugim riječima, ova vrsta sunčanih naočala može vam pomoći kada su vam naočale potrebne samo tijekom čitanja ili gledanja na blizinu. Također možete razmisliti i o zaštitnim naočalama s dioptrijom za plivanje, pogotovo ako se volite duže kupati u moru ili bazenu.

Sunčane naočale s dioptrijom dolaze u brojnim okvirima

Stil okvira sunčanih naočala s dioptrijom u pravilu je isti kao i kod običnih sunčanih naočala. Ipak, dostupnost je ograničena kada je riječ o nekim “zaokrenutim” sunčanim naočalama koje se više prilagođavaju obliku glavu. Sunčane naočale s dioptrijom napravljene s ekstremnim krivuljama obično daju i iskrivljen vid, pa takve naočale nisu preporučljive za osobe s velikom dioptrijom. Međutim, neki proizvođači nude široke obmatajuće sunčane naočale s dioptrijom s manjom krivuljom te su obično dostupne u ograničenom dioptrijskom rasponu.

Neograničene mogućnosti za izgled naočalnih leća

Sunčane naočale s dioptrijom dostupne su u svim materijalima s kojima se prave leće, a najčešće je riječ o plastici i staklu. Iako staklene leće nedvojbeno pružaju najbolju optičku kvalitetu, one više nisu najpopularniji izbor za sunčane naočale. Naime, staklo je puno teže od ostalih materijala od kojih se rade leće, a i mogu se lako razbiti. Međutim, staklene leće za sunčane naočale još su uvijek dostupne ako ih zatražite.

 

UV zaštita

Kao i kod običnih sunčanih naočala, vaša primarna briga kod kupnje sunčanih naočala s dioptrijom je da leće blokiraju sto posto sunčevih štetnih UV zraka. UV zaštita nije povezana s bojom i gustoćom nijanse u lećama sunčanih naočala, tako da možete odabrati bilo koju boju leća, dokle god optičar tvrdi da leće daju sto postotnu UV zaštitu. Za dodatnu zaštitu od svjetlosti koja se odbija od reflektirajućih površina, kao što su voda, snijeg ili betonski kolnik, dostupne su i polarizirane sunčane naočale s dioptrijom.