Otopine za kontaktne leće

image-1.8

Pravilno korištenje tekućine za kontaktne leće gotovo je jednako važno kao i pronalaženje odgovarajuće dioptrije. Vaš liječnik trebao bi znati koja je otopina za kontaktne leće najprikladnija za vaše oči i za vrstu leća koju nosite. Važno je da uvijek slijedite preporuke liječnika, jer nisu sve tekućine prikladne za određene materijale kontaktnih leća.

Proaktivno i učinkovito čišćenje kontaktnih leća pomaže u održavnju kvalitete leća i ono što je najvažnije – pomaže u zaštiti zdravlja vaših očiju. Higijena je jedna od najvažnijih čimbenika u prevenciji infekcija i drugih problema koji mogu utjecati ne samo na zdravlje vaših očiju, nego i na vaš vid. Postupak dezinfekcije leća je jednostavan i uz nekoliko jednostavnih koraka, tako da svatko može naučiti kako se pravilno održavaju kontaktne leće. 

Vrste tekućina za leće

Postoje dva glavna izbora tekućina za leće i svaka se koristi drugačije. Naime, mnoge kontaktne leće zahtijevaju ispiranje i čišćenje nakon nošenja, što omogućuje uklanjanje raznih mikroorganizama i masnih naslaga. Ostale tekućine služe samo za ispiranje leća. Obje metode, kada se pravilno koriste, su učinkovite u održavanju kvalitete kontaktnih leća i zdravlja očiju. Određene kontaktne leće mogu zahtijevati dodatne korake u čišćenju, stoga provjerite sa svojim liječnikom sve prije samog kupovanja tekućine.

  1. Višenamjenska tekućina za leće

Velika prednost višenamjenske tekućine za leće je što se može koristiti za čišćenje, ispiranje, dezinfekciju i očuvanje kontaktnih leća. Ove tekućine čine veliki dio tržišta te se koriste nakon nošenja te prije nošenja. Za korištenje tekućine potrebna je samo jedna minuta. Naime, dovoljno je oprati ruke te našpricati tekućinu u dlan, a zatim staviti leću te ju kažiprostom nježno istrljati u otopinu. Nakon toga okrente leću na drugu strane te ponovite postupak. Ovakvo trljanje i ispiranje leća najbolje je raditi prije spavanja, a leće možete i ostaviti potopljene u tekućini tijekom noći.

  1. Vodikov peroksid (H202) tekućina za leće

Tekućina za leće s vodikovim peroksidom koristi se za ispiranje i dezinfekciju kontaktnih leća. Budući da vodikov peroksid ima tendenciju biti hipoalergijski, ova vrsta tekućina često je najbolji izbor za osobe koje su osjetljive ili alergične na određene tekućine. Vodikov peroksid može se koristiti za trljanje, ispiranje i očuvanje kontaktnih leća, ali to također zahtijeva ključni korak neutralizacije. Naime, ako se vodikov peroksid ne neutralizira s kontaktnim lećama, tekućina vas može jako opeći. Neutralizacija se obično vrši stavljanjem leća u posebnu kutijicu za leće, koja sadrži neutralizirajući disk koji reagira s tekućinom vodikovog peroksida. Ako koristite vodikov peroksid, obratite veliku pozornost na to da nikada ne stavite tekućinu izravno na oči bez prethodnog neutraliziranja. Također, vrlo je važno da promjenite kutijicu za leće sa svakom novom tekućinom vodikovog peroksida.

Obje ove vrste tekućina za leće zahtijevaju ostavljanje kontaktnih leća nekoliko sati u otopini. Leće se u većini slučajeva ostavljaju u otopini preko noći (najmanje šest sati). Neke marke omogućavaju i kraće namakanje kontaktnih leća u tekućini.

Alergijske reakcije i ostale osjetljivosti

Mnoge tekućine za leće mogu sadržavati konzervanse za održavanje roka trajanja proizvoda, stoga neke osobe mogu dobiti alergijsku reakciju ili mogu razviti osjetljivost. Prije uporabe tekućine obavezno provjerite datum otisnut na bočici te ako osjetite bilo kakvu nelagodu, svakako se obratite liječniku. Takve alergije se mogu pojaviti čak i nakon nekoliko godina korištenja.