Veličina Naočala

image-1.8

Osim kvalitete i samoga dizajna naočala, vrlo je važna i veličina naočala. Naime, prilikom odabira naočala poželjno bi bilo usporediti mjere s naočalama koje ste do sada nosili. Podaci o mjerama naočala uglavnom su navedeni na unutarnjoj strani naočala. Ukoliko vam veličina starih naočala ne odgovara u potpunosti, odredite nove, slične mjere naočala. Jedan od najvažnijih čimbenika jest približno ista širina okvira i visina stakla, a sve mjere duljine naočala prikazane su u milimetrima, dok je težina prikazana u gramima.

Kako izmjeriti i odrediti idealnu veličinu naočala?

Prilikom kupnje naočala, vrlo je važno pronaći svoju idealnu veličinu kako biste spriječili da one budu prevelike ili pak premale. U optičkim prodavaonicama uglavnom su dostupne informacije o širini okvira, visini stakla, širini stakla, širini mosta i duljini ručki. Ako takvih informacija nema ili želite sami izmjeriti veličinu svojih starih naočala kako biste lakše pronašli svoje savršene naočale, to možete bez problema učiniti i sami.

Širina okvira mjeri se od najšire točke okvira s jedne strane pa do najšire točke s druge strane okvira. Nju možete odrediti lociranjem cjelokupne širine frontalnog dijela naočala, na vrlo jednostavan način – stavite svoje naočale na stol, uzmete ravnalo te izmjerite duljinu od krajnje desne do krajnje lijeve točke. Visinu okvira možete izmjeriti tako da stavite naočale na stol, uzmete ravnalo i izmjerite unutarnji prostor u sredini, od vrha prema dnu.

Visina okvira, tj. naočalnih leća važna je posebno kod progresivnih leća, dok je širina više elegantan izbor. Ako želite imati progresivne naočalne leće, one s različitom jačinom dioptrije – za daleko i blizu na istim staklima, visina bi trebala  biti veća od 30 milimetara. Širina stakla je najveća udaljenost u lećama naočala, a vrlo lako se može i izmjeriti. Potrebno je staviti naočale na stol, uzeti ravnalo te izmjeriti duljinu od iznutra prema van do ruba stakla.

Širina mosta predstavlja vrlo važnu ulogu kod plastičnih okvira, dok se nosači kod metalnih okvira mogu prilagoditi širini nosa. Idealne naočale trebale bi udobno sjediti na vašem nosu, bez ikakvog osjećaja nelagode te širina nosnika nipošto ne bi trebala biti pretijesna. Širinu mosta lako je izmjeriti tako da stavite naočale na stol, uzmete ravnalo te izmjerite dio kod najužeg dijela s unutarnje strane, to jest od stakla do stakla.

Osim toga, možete izmjeriti i duljinu ručki koja se mjeri od prednjeg dijela okvira pa sve do zadnje točke na nosaču. Ova duljina može varirati do nekoliko milimetara, a duljina obje ručke daje mjeru ukupne duljine ručki. Duljinu ručki možete izmjeriti tako da stavite vaše naočale na stol, uzmete ravnalo, a zatim izmjerite duljinu od leće i cjelokupnu duljinu ručki, uključujući i zakrivljenost.

Nakon što ste izmjerili sve mjere te odredili svoje idealne veličine, lakše će vam biti odabrati naočale koje vam pristaju, to jest one naočale koje vam nisu niti premale niti prevelike. Osim idealne širine okvira, visine stakla, širine stakla, širine mosta i duljine ručki, moguće je odrediti i svoju odgovarajuću težinu naočala koja se mjeri u gramima. Različite varijable naočala omogućavaju svim nositeljima naočala da pronađu svoje idealne koje će ih pratiti kroz dugi niz godina, a zbog čega je precizan odabir od velike važnosti.