Minus Dioptrija – Kratkovidnost

image-1.8

Broj kratkovidnih osoba se iz godine u godinu povećava. Jedan od najvećih razloga ovog problema zasigurno je pretjerno provođenje vremena u zatvorenom prostoru, odnosno za računalom. A što je dioptrija? Pojam dioptrija često možemo čuti u svakodnevnom životu, a koji ponekad nije jasan čak ni onima koji nose naočale ili kontaktne leće. Naime, dioptrija je mjera loma zraka svjetlosti, odnosno optičke jakosti leće, bile one prirodne, kontaktne ili naočalne leće. Matematičari bi dioptriju definirali kao recipročnu vrijednost žarišne udaljenosti. Na primjer, leća od tri dioptrije fokusira zrake koje dolaze od nekog udaljenog predmeta u jedno žarište udaljeno 33 centimetara od leće.

Kratkovidnost (miopija)

Prema vrstama dioptrije razlikujemo kratkovidnost (miopija), dalekovidnost (hiperopija) i astigmatizam.

Kratkovidne osobe lako su prepoznatljive po svom škiljenju i žmirkanju, ne bi li tako zaoštrili sliku te gotovo svatko od nas poznaje barem jednu kratkovidnu osobu. Kratkovidnost označava minus dioptriju, a što znači da kratkovidno oko bolje fokusira sliku bliskog predmeta nego dalekog. Rast oka najčešći je uzrok kratkovidnosti, nakon čega slika udaljenog predmeta više ne dolazi do mrežnice te postaje zamućena.

Kratkovidnost može biti benigna (školska kratkovidnost) i maligna (visoka kratkovidnost), a prema izmjerenim vrijednostima kratkovidnost može biti niska (do – 3 dioptrija), srednja (do – 8 dioptrija) i visoka (od – 8 pa nadalje). Kratkovidnost se može ispraviti minus dioptrijom, odnosno konkavnim lećama i vrlo je važno često nositi naočale ili kontaktne leće. Kratkovidnost se isto tako može ispraviti i laserskom operacijom.

Dioptrija – 0.50

Dioptrija – 0.50 označava nisku kratkovidnost te je kod ove dioptrije moguće imati dobar vid na blizinu, a naočale ili kontaktne leće su potrebne samo u određenim situacijama. Tako osobe s dioptrijom – 0.50 mogu primjetiti zamućen prijevod tijekom gledanja filmova na televiziji, glavobolju tijekom korištenja računala i titranje slova. Kod djece je to lako primjetiti, kada pokazuju izrazito naprezanje pri gledanju ploče u učionici ili čak u predškolskoj dobi, kada se previše približavaju ekranu televizora.

Ova dioptrija ispravlja se naočalama i kontaktnim lećama dioptrijske jakosti minus, a laserski zahvat nije preporučljiv jer je dioptrija vrlo mala. Naime, u većini slučajeva dioptrija – 0.50 zahtijeva nošenje naočala samo u iznimnim situacijama, najčešće tijekom korištenja računala i gledanja televizora. Osobe s ovom dioptrijom ne vide loše, no korekcija vida ipak je neophodna. Ipak, učestalost nošenja naočala ili kontaktnih leća ovisi od svake individue, jer se u nekim slučajevima znalo dogoditi da se stanje pogorša, zbog čega su kratkovidne osobe onda morale često nositi naočale.

Dioptrija – 0.75

Dioptrija – 0.75 spada pod nisku i najčešće jednostavnu kratkovidnost. Naime, kod nje je karakteristično to da je oko predugo za svoju optičku jakost ili je pak optički prejako za svoju osnu duljinu. Ova dioptrija nastaje kod genetskih i okolinskih čimbenika te dugotrajnog rada na blizinu, primjerice kod čestog rada za računalom. Dioptrija – 0.75 ne predstavlja ljudima veliki problem, jer takve osobe mogu normalno viditi, ali imaju određene poteškoće tijekom čitanja, korištenja računala ili gledanja televizora.

Oftalmolozi i optometristi ovu dioptriju najčešće ispravljaju nošenjem korektivnih leća, odnosno naočalnih ili kontaktnih leća. Laserski zahvat nije neophodan zbog vrlo male dioptrije. U nekim slučajevima, pacijenti s dioptrijom – 0.75 upotrebljavaju naočale koje umjesto klasičnih leća imaju površinu punu rupica širine jednog milimetra, a koje djeluju na principu smanjenja zamagljenog kruga koji se stvara na mrežnici. Osobe s ovom dioptrijom, naime, u većini slučajeva ne moraju često nositi naočale ili kontaktne leće, nego samo tijekom korištenja računala, gledanja televizora ili čitanja knjiga, kada im se simptomi zapravo i javljaju. No, ovisno o uzroku kratkovidnosti, neki oftalmolozi ipak preporučuju često nošenje korektivnih leća.

Dioptrija – 1

Dioptrija – 1 označava nisku kratkovidnost i spada pod benignu, odnosno školsku kratkovidnost. U većini slučajeva ona se javlja u školskom uzrastu i svoj vrhunac dostiže do 21. godine života. U dioptriji – 1 može može se pojaviti i noćna kratkovidnost, koja dolazi do izražaja u noćnim satima nakon provedenih nekoliko minuta u polutami. Međutim, ta pojava je uobičajena kod svih ljudi i događa se i kod onih s normalnim vidom, no kod kratkovidnih osoba to znači još veće povećanje dioptrije.

Osobe s ovom dioptriju ponekad mogu osjećati umor, glavobolju ili titranje tijekom dužeg čitanja, što ih zapravo najčešće i dovodi kod oftalmologa. Najvažnije od svega jest često nošenje naočala ili kontaktnih leća, samo treba paziti da korekcija ne bude prejaka. Primjerice, osobe s dioptrijom – 1 mogu nositi naočale i normalno gledati na daljinu s dioptrijom – 3 ili – 4, no ova pogrešna korekcija vrlo brzo može dovesti do zamaranja očiju ili ostalih komplikacija.   

Dioptrija – 4

Dioptrija – 4 spada pod srednje visoku dioptriju. Osobe s dioptrijom – 4 u nekim slučajevima mogu imati i sindrom pigmentne disperzije ili pigmentalni glaukom. Ne postoji univerzalna metoda prevencije kratkovidnosti, no sudjelovanje u aktivnostima na otvorenim, kako biste odmorili oči od računala ili korištenje kapi za oči, zasigurno će dobro doći. Isto tako, ako već imate dioptriju manju od – 4, njen daljnji rast možete spriječiti ako često nositi naočale ili kontaktne leće. Brojne studije dokazale su kako nedovoljno korigirana kratkovidnost uzrokuje njen brži napredak. Rad na dnevnom svjetlu također može spriječiti kratkovidnost.

Naime, znanstveno je dokazano da izloženost dnevnom svjetlu igra ključnu ulogu u smanjivanju rasta očne jabučice, a koja je odgovorna za nastanak i pogoršanje kratkovidnosti. Liječenje dioptrije – 4 provodi se korektivnim lećama, odnosno naočalnim ili kontaktnim lećama, a isto tako, može se obaviti i laserski zahvat. U ortokeratologiji koriste se krute leće koje imaju zadaću poravnati rožnicu i na taj način smanjiti kratkovidnost. Korektivne leće djeluju tako da svojom negativnom optičkom jakosti kompenzira pozitivnu dioptriju kratkovidnog oka. Ako imate dioptriju – 4, vrlo je bitno da često nosite naočale ili kontaktne leće, kako se stanje ne bi dodatno pogoršalo i naravno, kako biste imali normalan vid.

Dioptrija – 5.5

Dioptrija – 5.5 spada pod srednje visoku kratkovidnost. Ova dioptrija stvara velike probleme vida, zbog čega brojni pacijenti ne mogu živjeti bez korektivnih leća, odnosno naočalnih ili kontaktnih leća. Ova dioptrija ispravlja se minus dioptrijom, odnosno konkavnim lećama, a neki pacijenti odlaze i na lasersku operaciju, koja u potpunosti korigira kratkovidnost. Nekim pacijentima može se pojaviti i sindrom pigmentne disperzije ili pigmentalni glaukom. Dioptrija – 5.5 se ispravlja konkavnim staklima ili plastikom koji se obilježavaju znakom minus. Naočale ili kontaktne leće u ovom se slučaju trebaju nositi stalno, a starije osobe bi trebale nositi dva para naočala.

Osobama s ovom dioptrijom, kontaktne su leće medicinski najviše indicirane. Kontaktne leće nemaju direktan kontakt s rožnicom, ako su one dobro napravljene i postavljene. One omogućuju povećanje slike posmatranog predmeta, i daju mu prirodniji izgled. Također, kontaktne leće poboljšavaju oštrinu vida te ne smanjuju vidno polje. Operacija se može podijeliti na onu na prednjem dijelu oka, odnosno na rožnici te onu na stražnjem dijelu očne jabučice, a što ovisi o pacijentovim uzrocima i samom stanju dioptrije. Stražnji dio očne jabučice operira se kod progresivne kratkovidnosti, a cilj je zaustavljanje ili usporavanje daljnjeg rasta očne jabučice, a samim time i kratkovidnosti.

Korisni savjeti

Ako imate minus dioptriju, odnosno kratkovidni ste, poželjno je brinuti o općem stanju organizma. Naime, brojni oftalmolozi savjetuju unošenje kalcija, vitamina (pogotovo vitamina E), odlaženje u prirodu kako biste odmorili oči od računala i pametnih telefona te ako je moguće, korištenje računala najviše tri do četiri sata dnevno, uz odmor.

Komentari (98)

 1. Jelena kaže:

  Da li se moze minus dioptrija ispravit …u pitanju je curica id 14 god i djecak od 9 gid

  1. Optika Ćurin kaže:

   Ako je dijete u toj dobi kratkovidno, minus dioptrija, ona se na žalost ne može ispraviti. Ono što treba činiti je redovito nositi naočale da se očni živac razvije u potpunosti. U dobi nakon 12,13 godina možete probati s kontaktnim lećama. U zreloj dobi kad se dioptrija stabilizira možete razmišljati i o laserskoj korekciji dioptrije. Lp, Optika Ćurin

  2. Stefan kaže:

   Prvi put sam poceo nositi naocale sa 6 godina, i tada mi je dioptrija bila D: -9 i L: -8, kako vreme prolazi, meni dioptrija konstantno raste, sada cu koji mesec napuniti 18 godina, i trenuta dioptrija mi ne -12 na oba oka. Sta mi vi savetujete, da li ce to jos rasti, koje je najbolje resenje ?

   1. Optika Ćurin kaže:

    Poštovani,
    Nitko ne može predvidjeti što će se događati u budućnosti s Vašom dioptrijom. Najbolje je kod Vaše dioptrije nositi kontaktne leće uz odmaranje s naočalama. Kad Vam dioptrija postane stabilna, možete razmišljati o laserskoj korekciji dioptrije.Lp, Ćurin

 2. Ivan kaže:

  Da li bi mi preporučili lasersku operaciju kratkovidnosti. Imam 27 godina, dioptriju -4,50 oba oka, nije se mijenjala već tri godine.
  Hvala

  1. Optika Ćurin kaže:

   Poštovani,
   Dioptrija kao Vaša je idealna za lasersku korekciju. No, ne možete dobiti garanciju da se nakon operacije Vaša dioptrija neće opet povećavati. Osobno bih probao s kontaktnim lećama još koju godinu / ako niste do sad / pa onda odlučio.
   Lp, Ćurin

 3. Alen kaže:

  Bio sam na pregledu za vojsku i tamo kada sam gledao kroz “dalekozor” ajmo to tako nazvati nisam vidio brojke i slova s lijeva na desno. Lijevo su bile brojke i slova veca, a desno sto manja i manja. Nisam mogao vidjeti ta sitna slova i brojke pa sam otisao u drugu sobu da mi odrede dioprtiju. Kako mi je doktorica stavljala stakalca u te naocale za odredivanje dioptrije nije mi nikako mogla odrediti ju pa je rekla da je jako mala. Rekla je da nemam tu ostrinu koja mi treba i da se to moze laserski skinuti i popraviliti. Nakon toga otisao sam na dogovoren pregled u bilnici i utvrdena mi je dioptrija: L -1.5 i D -1.75 (tada sam vidio na zidu dobro sva slova i brojke)
  Kad su mi naocale bile gotove, stavio sam ih i kad gledam kroz njih koda propadam, koda sam jako visik, kad vozim automobil podignuto je sve, a konzola koda mi pred nosom nabita… dali je moguce da se nisam naviknuo na naocale jos tj dioptriju ili mi ona sama nije dobro odredena? Cak sam gledao kroz aparat da mi se laserski odredi dioptrija i kad mi je med. sestra stavila lece u naocale jos je dodavala i mjenjala pa sam tek onda vidio…. mozda je prebzo mjenjala pa sam trebao par puta trepnuti ili nesto … ako mozete pomoci bilo bi mi jako drago i da nebi jos vise smrdao si vidi pa pitam.

  Hvala i lijep pozdrav!

  1. Optika Ćurin kaže:

   POštovani,
   nije moguće odgovoriti točno i sa sigurnošću samo na temelju Vašeg opisa a bez kontrole dioptrije. Moguće je :
   1/ treba se na dioptriju samo naviknuti jer odjednom dobiti tako visoku dioptriju je iznenađenje nza Vaš mozak, stavari oko Vas izgledaju drugačije kroz ovakovu dioptriju.
   2/ Možda je dioptrija i malo prejaka.
   3/ možda ste dobili cilindričnu dioptriju /astigmatizam / to se iz Vašeg upita ne vidi. U tom slučaju su ovakove smetnje koje Vi opisujete još izraženije.

   Prijedlog :
   Nositi naočale postepeno , prvih dana par puta dnevno po pola sata, ispočetka samo kod kuće, . Postepeno povećavati period nošenja/ svakodnevno !!! / tokom mjesec dana. Ako ni nakon mjesec dana ne osjećate ugodu kod nošenja naočala ponoviti mjerenje dioptrije.
   Lp, Ćurin

 4. Mirjana kaže:

  Poštovani,

  Dvije godine nosim naočare sa dioptrijom -1 i -0.75. Nakon te dvije godine osjetila sam da ne vidim dobro pomocu njih i na sljedećem pregledu su mi ustanovili dioptriju za 0.5 vecu (1.5 i 1.25). Par dana nakon toga odem da kupim naočare i opet tu obavim pregled – nova diotrija (1.75 i 1.5). Ne mogu nikako da se naviknem na njih, kao da propadam, glava me boli, kao da mi je velika dioptrija. Sad me zanima da li da promijenim stakla, da stavim tu manju diptriju, bojim se da ne oštetim vid jos vise? Inače naočare obožavam i ne mogu nikako bez njih.
  Unaprijed hvala na odgovoru

  1. Optika Ćurin kaže:

   Poštovana,
   Što se tiče glavobolje, ona je česta kod pojačane minus dioptrije i trebala bi proći nakon nekoliko dana. Za to vrijeme možete naočale nositi kombinirano sa starim naočalama ili s kraćim pauzama. Ako smetnje ne nestanu nakon par dana , vrlo vjerojatno je dioptrija prejaka. Što se tiče ” propadanja”, ono može biti zbog jačih dioptrija ili ako ste uzeli veći okvir nego je bio prije / vrlo česta pojava /.
   Lp,Optika Ćurin

 5. Mila kaže:

  Dobar dan.Imam pitanje u vezi mog sina koji ima 3 godine.Ustanovljena mu je kratkovidnost -2 i -2,5.Mi nikad nismo primjedili da dijete ne vidi na daleko i bas smo ostali sokirani nakon pregleda.Kolike su sanse da se povecava dioptrina i dali je ikako moguce da se smanji.Sledeci mjesec ima kontrolu.Hvala unaprijed na odgovoru.lp

  1. Optika Ćurin kaže:

   Dijete koje u dobi od tri godine ima dioptriju kakvu ste naveli, ima na žalost, velike šanse da mu se i dalje povećava. Ono što je Vama činiti, ići redovito na kontrole, svakih šest mjeseci barem.Izuzetno je važno za razvoj očnog živca da ima oštru sliku, tako da to ne smijete zanemariti. Smanjiti je na žalost ne možete nikako. Kad dođe vrijeme – 12- 14 godina starosti, možete probati s kontaktnim lećama. U odrasloj dobi ostaje još i laserska korekcija dioptrije. Lp, Ćurin

 6. Edvino kaže:

  Minus kontaktne lece dali postoji
  -19..

  1. Optika Ćurin kaže:

   Kontaktne leće s -19,00 dioptrijom imate od CooperVisiona : Biofinity XR -silikonske mekane mjesečne i Proclear hidrogelne mekane mjesečne Lp, Ćurin.

 7. Jelena kaže:

  Postovani. Htela bih vas pitati devojcica od 14 godina kojoj je dioptrija -4 da li joj se vid moze popraviti

  1. Optika Ćurin kaže:

   Poštovana,
   Ne znam da li Vas zanima da li se može popraviti vid u smislu da se smanji navedena dioptrija ili ona ima oštećen vid, tj. ne vidi dobro niti s naočalama?
   Ako Vas zanima da li će joj se smanjiti dioptrija spontano, to nije vjerojatno. Dioptrija u toj dobi može ostati ista ili se i dalje povećavati. Ono što je Vama činiti : ići redovno na kontrole oftalmologu i nositi naočale / kontaktne leće / s tim da oštrina slike mora biti uvijek najmanje 95% !!!! To je bitno zbog toga da se očni živac razvije u potpunosti ! Lp, Ćurin

 8. Ivana kaže:

  Zanima me vase misljenje. Muz ima minus 18 dioptriju koja mu hos nije stala rasti i nece sama. Osim toga ima i proptozu tog oka te slabovidnost oka odnosno na to oko vidi 30 posto. Odlucili smo ici na skleroplastiku u Rusiju. Da li ima sanse da bi on poslje operacije skidanja dioptrije mogao bar malo bolje vidjeti odnosno da mu se ostrina vida nesto poboljsa? Lijep pozdrav

  1. Optika Ćurin kaže:

   Poštovana, dio oštrine vida koji je izgubljen zbog ptoze / ako se ona riješi / i dio oštrine koji se gubi zbog izobličene slike kad se gleda kroz naočalne leće s visokom dioptrijom bi se mogao povratiti. Dio oštrine / slabovidnost / koja je izgubljena zbog slabo razvijenog očnog živca, bi se mogla povratiti u manjoj mjeri. Lp, Ćurin

 9. annte kaže:

  Do koje godine može rasti dioptrija imam 15 godina dioptrija mi je -0,50 vise od godinu dana.

  1. Optika Ćurin kaže:

   Teoretski, dioptrija Vam može rasti do kraja života. U praksi, minus dioptrija koja se pojavi sa četrnaest godina, najčešće raste do osamnaeste pa se zaustavi. Može Vam ostati ovakva i do kraja života. Dakle, sve mogućnosti su otvorene. Na to ne možete utjecati. Jedino je pametno jednom godišnje provjeriti dioptriju i ako treba korigirati. Lp, Ćurin

 10. Jelena kaže:

  Postovani, zanima me Vase misljenje. Da li dioptrija moze narasti do potpunog slijepila? Naime, djecko koji ima 21.godinu, ima dioptriju od -4, pa me zanima d ali postojji opasnost da ce ta dioptrija narasti kroz zivot u tolikoj mjeri da ostane slijep? I da li ce to uticati na njegovu djecu s tim da je rodjen sa dioptrijom?

  1. Optika Ćurin kaže:

   Poštovana, Ako je rođen s minus dioptrijom ????? i ona je do 21. godine života narasla do -4,00, onda to nikako nije razlog za brigu. Ako i možda nastavi rasti dalje, to nije vjerojatno da će biti do neke veće vrijednosti. O slijepilu uopće nemojte razmišljati. Jedino što Vam je činiti jesu godišnje kontrole oftalmologa – optometrista. Vjerojatnost da djeca kratkovidnih i sama budu kratkovidna, postoji. Kratkovidnodt se u otprilike 50% slučajeva nasljeđuje. LP, Ćurin

 11. Sonja kaže:

  Mom detetu je sa 2 g prepisana minus dioptrija D oko-4 L oko-3.5 sad ima 3 g i povecala mu se oba oka -5.dali se vid moze popraviti na neki nacin i koji je rizik od laserskog uklanjanja dioptrije?

  1. Optika Ćurin kaže:

   Kratkovidnost se na žalost ne može popraviti. Dijete koje u dobi od tri godine ima dioptriju kakvu ste naveli, ima na žalost, velike šanse da mu se i dalje povećava. Ono što je Vama činiti, ići redovito na kontrole, svakih šest mjeseci, te po novom nalazu korigirati dioptrije.Izuzetno je važno za razvoj očnog živca da ima oštru sliku, tako da to ne smijete zanemariti. Smanjiti je na žalost ne možete nikako. Kad dođe vrijeme – 12- 14 godina starosti, možete probati s kontaktnim lećama. U odrasloj dobi, kad se stabilizira dioptrija, ostaje još i laserska korekcija dioptrije. O rizicima , za sad nije potrebno govoriti . Do tada će se tehnologija još razviti. Lp, Ćurin

 12. Katarina kaže:

  Pozdrav..imam samo pitanje..dali je istina da se minus dioptrija sa starenjem smanjuje i prelazi u plus?

  1. Optika Ćurin kaže:

   Minus dioptrija nakon 45 -e godine se polako smanjuje ali samo za gledanje na blizinu ! Ako nije prevelika može u određenom trenutku preći i u plus.

 13. kristijan kaže:

  Zdravo
  Dioptrija mi je -0,25 -1,0
  i +1,50 -6,0
  zanima me da li se moze uraditi lasersko skidanje dioptrije zbog ovi 6 cilindara sto je veliko

  1. Optika Ćurin kaže:

   Lijepo molim da se za to obratite oftalmologu koji se time bavi. LP, Ćurin

 14. Sneza kaže:

  Sta je astigmatizam i zilindar – 0,50 na levom oku i dali se moze izleciti sa naocalama

  1. Optika Ćurin kaže:

   Astigmatizam ili cilindrična dioptrija je vrsta dioptrije kao i svaka druga a nastala je zbog nepravilne zakrivljenosti površine oka – rožnice. Ona se ne liječi već se nošenjem naočala dobije oštra slika. LP, Ćurin

 15. Martina kaže:

  Poštovani, imam dioptriju -1 na oba oka koja mi je utvrđena prosle godine u 4. mj. Do sada sam stalno nosila naočale i nikako ih nisam skidala ali sada sam se odlučila za leće. Bila sam na pregledu za leće prošli tjedan i tamo mi je određena dioptrija za nošenje leća -1,25 na oba oka pa sam takve leće i naručila. Sada ih nosim 2 dana. Leće koje sam kupila su Pure Vision 2. Međutim sada kako ih nosim dva dana primjetila sam da ipak mrvicu slabije vidim sa lećama nego sa naočalama, onako kao malo mutnjikavo i to na blizu. Zanima me sada da li mi je možda određena kriva dioptrija za nošenje leća, da li je možda zbog privikavanja oka na leću ili zato što imam suhe oči? Inaće imam malo suše oči. Unaprijed hvala na odgovoru.

  1. Optika Ćurin kaže:

   Pomoglo bi nam da znamo koliko imate godina. Bez obzira, jača minus dioptrija na daljinu otežava gledanje na blizinu ! Možda bi ipak trebalo leće uzeti -1,00 ali bolje je prije to utvrditi pregledom. Lp, Ćurin

 16. MARIO kaže:

  Poštovani , imam 23 godine. Od prvog razreda osnovne škole ustanovljena mi je kratkovidnost koja je stalno rasla pomalo. Zbog toga kada je došla na -5 odlučio sam je pokušati zaustaviti “prirodnom okulistikom” vježbanjem očnih mišića i nošenjem rupičastih naočala, a dioptrijske naočale sam nosio vrlo rijetko.to vježbanje je trajalo odprilike dvije i pol godine bez nekih rezultata. Nedavno sam odustao od toga i otišao na pregled za dioptriju gdje mi je utvrđeno da desno oko ima dioptriju -8 i vidnu oštrinu 1.0 s korekcijom, a lijevo oko -7 i oštrinu 0.8 s korekcijom. Kada sam počeo nositi leće jasno vidim na daljinu dok sam primjetio da na udaljenostima oko 50 cm od očiju slika mi postaje mutnija, a izoštrava se odmicanjem predmeta od očiju.Kada sam uzeo tatine naočale za dalekovidnost primjetio sam da mi slika postaje jasnija. Da li je moguće da već imam dalekovidnost ili zbog velike dioptrije nemam toliku moć akomodacije? Koji način korekcije mi vi preporučate? Nošenje pune dioptrije pa za čitanje na blizinu neku plus dioptriju ili neke multi fokalne leće koje bi imale različit raspon dioptrije, od pune korekcije da manjega minusa prema dnu leće? Naime što je manji minus jasnije vidim na blizu, ali slabije na daleko.
  Unaprijed hvala!

  1. Optika Ćurin kaže:

   Poštovani, nekako ste mi premladi za dalekovidnost prilikom čitanja. Obično se u takvim slučajevima ustanovi da su kontaktne leće malo prejake. Trebalo bi pregledom utvrditi da li bi mogli nositi leće s manjom dioptrijom a da Vam se ne naruši željena oštrina za daljinu. Ako ne dolazi u obzir smanjenje dioptrije leća a plus dioptrija Vam koristi za čitanje, postoji vrlo praktično rješenje. To nisu multifokalne / progresivne / naočalne leće ali je princip sličan. Radi se o tzv. Eyezen naočalnim lećama. One o gornjem dijelu, u Vašem slučaju, nemaju dioptriju a prema dolje prelaze u plus dioptriju / prijelaz se ne vidi. Možete doći do nas da Vam demonstriramo sve gore opisano. / Svaki dan 10-13 ili 17- 19 sati. Lp, Ćurin

 17. Merka kaže:

  Poštovanje.Imam 19 godina.Danas sam bila na pregledu cisto kontrola.(Do sad nisam imala problema s vidom)Kada su uradili nalaz to je ovako izgledalo:
  Desno oko: SPH -1.75 CYL -0.25 AX 100 9
  (S+ C/2 = -1.75)
  Lijevo oko: SPH -1.25 CYL-0.25 AX 100 4
  (S+C/2 = -1.50)
  S naznakom da moram nositi naocale.Malo mi je apsurdno da je pocetna dioptrija ove vrijednosti jer ja odlicno vidim.Sta Vi mislite?Lijep pozdrav.

  1. Optika Ćurin kaže:

   Ne izgleda vjerojatno da Vi ” odlično” vidite a da je ovo Vaša dioptrija. Može biti da Vi ne vidite odlično na daljinu tj, da ste samo zadovoljni svojim vidom a da ipak ne vidite 100% . Jedini način je, da izvršite još jednu provjeru na drugom mjestu pa da Vam se pokaže koliko Vi vidite a koliko je 100% oštrine. Možete doći do nas da Vam to provjerimo. To možete kod nas besplatno uz uvjet izrade naočala, svaki dan 10-13 ili 17- 19 sati. Lp, Ćurin

 18. Lana kaže:

  Poštovani, imam 18 godina i nedavno sam bila na novom pregledu za naočale. Uspostavljeno je da mi dioptrija ne lijevom oku iznosi -2.00, a na desnom -2.50, na oba oka Dcyl -0.50. Danas sam dobila nove naočale i nakon dolaska kući shvatila da na daljinu s njima vidim odlično i jasno, no na blizinu skroz mutno. Zaista teško vidim pročitati najjednostavniju rečenicu u knjizi.
  Ne znam što sada moram napraviti? Moram li se obratiti optici u kojoj sam bila na pregledu?
  Unaprijed hvala na odgovoru.

  1. Optika Ćurin kaže:

   Obzirom na Vaše godine i ono što ste naveli vrlo je vjerojatno da su Vam ordinirali preveliku minus dioptriju. Ako stvarno ne vidite čitati na blizu, odite kod osobe koja Vam je ordinirala dioptrije i objasnite sve ovo. Lp, Ćurin

 19. meta kaže:

  Poštovani,moje dijete se rodilo s kratkovidnošću na lijevom oku -5.5,a na desno oko nema dioptriju.Sad ima 15 godina,a leću za korekciju kratkovidnosti na lijevom oku nosi od 5-e godine života.Vid na tom oku nije savršen,ali je postignut maksimum.Mene muči što lijevo oko još uvijek pobjegne pri gledanju predmeta na daljinu.Imate li kakav savjet,mogućnost vježbe,moguću korekciju…unaprijed zahvalna

  1. Optika Ćurin kaže:

   Poštovana, nisam siguran da li mislite na naočalnu ili kontaktnu leću na lijevom oku. U svakom slučaju, kad je jedno oko slabije oštrine, mozak ga često isključujue iz funkcije tj, pobjegne. Vjerujem da su Vam do sad savjetovali vježbe ili prekrivanje zdravog oka. Ono što treba učiniti je korekcija u potpunosti / kvalitetnije je s kontaktnom lećom /. Za detalje o terapiji lijepo molim obratiti se u centar za strabizam pri nekoj od Klinika. Lp, Ćurin

   1. META kaže:

    Poštovani,koji centar za strabizam bi mi Vi preporučili za pregled? Hvala

    1. Optika Ćurin kaže:

     Poštovana, osobno nemamo neka velika iskustva s oftalmolozima – strabolozima. Vrlo je nezahvalno preporučiti liječnika, općenito. Hvala na razumijevanju.

 20. sabina kaže:

  Dioptrija mi je -15 dali postoji mogucnost da potpuno izgubim vid ako dioprija nastavi rasti

  1. Optika Ćurin kaže:

   Kratkovidnost, visoka kao Vaša, svakako ima utjecaj na očni živac i na ostale strukture stražnjeg dijela oka. Može s godinama doći do oštećenja istih. Preporuka su redovite kontrole oftalmologa. . Lp, Ćurin

 21. Nives kaže:

  Poštovani dr. Ćurin.
  Imam kratkovidnost od 3.-će godine života. Sada imam 28 i dioptriju na L.oko -14, a na D.oko -16. Zanima me da li je moguća operacija i do koliko bi se skinula (znam da do 0 se neće).
  Hvala na odgovoru.
  Lijep pozdrav
  Nives

  1. Optika Ćurin kaže:

   Poštovana, Lijepo molim da Vaše pitanje uputite oftalmolozima koji se bave laserskim korekcijama vida. Lp, Ćurin.

  2. Martina kaže:

   Postovani. Moja kcerka ima 14 godina. Ima dioptriju L-4 i D-3.75. Moje pitanje je dali moze poceti nositi lece? Do kada bi joj se u potpunosti razvilo oko kako bi mogla na lasersku operaciju? Nakon operacije postoji li mogucnost da dioptrija dode do nula? Lp.

   1. Optika Ćurin kaže:

    Poštovana, 14 godina je uzrast kad se već mogu nositi kontaktne leće. Laserska korekcija dioptrije bi trebala pričekati do barem 25. godine života s tim da bi dioptrija trebala biti prije operacije stabilna barem tri godine. Može se operacijom dovesti dioptrija na nulu. Lp, Ćurin

 22. JASMINA kaže:

  Postovani Ćurin
  Prije tri mjeseca sam otisla u optiku da provjerim vid, i tada mi je odredjena dioptrija lijevo oko -0,50 i desno oko -0,75 sa cilindrima. Medjutim prilikom pregleda na ljekarskom nisam mogla da procitam skoro pa nista, sve mi je bilo mutno. Prije tri dana sam otisla opet kod drugog opticara gdje mi je utvrdjeno sledece: cyl -1,00 axis 26* i cly -0,75 axis 162. Eh sad je problem taj sto kad su mi mijenjali stakla, nisam ni na jedna nesto pretjerano vidjela jasno, medjutim kako su mi rekli da su isprobali sve i ponovo mi stavljali ista stakla odabrala sam ona na koja sam najjasnije vidjela. Medjutim evo tri dana kako nosim nova stakla, primjecujem da na desno oko ne vidim jasno, da mi se opet muti na daljinu ali mi ne smetaju pretjerano..Sad me zanima sledece da li ukoliko mi je dioptrija opet pogresna mogu pogorsati svoje stanje, te da li ce ista brze rasti, ili da idem 3 put i narucujem nova stakla. Ovako mi ne smeta, samo kad preklopim jedno oko primjetim da na oba ne vidim isto, da mi se jedno malo muti..Veliko Vam hvala

  1. Optika Ćurin kaže:

   Poštovana, bez pregleda Vam ne mogu reći da li su Vam pogrešno određene dioptrije ili Vam uopće nije moguće dati dioptriju na koju ćete vidjeti 100%. Pogoršati Vam se dioptrije neće zbog toga, nego Vam se može pogoršati i ako imate ispravnu dioptriju. Problem je jedino što se s neispravnim dioptrijama mučite i ne vidite dobro.

 23. Milica kaže:

  Poštovani da li mi možete odgovoriti da li se može izvršiti laserska operacija ako je
  Vod , 0.3

  Vos 3/60

  -14 je dioptrija – kratkovidnost.
  Hvala unaprijed

  1. Optika Ćurin kaže:

   Lijepo molim za navedeno pitanje da se obratite Klinikama koje se time bave. LP, Ćurin

 24. Marina Ilmic kaže:

  Molim vas da mi pojasnite,uglavnomdanas sam obavila pregled s kcerkom od 3godi e i ima dioptriju -5,-4,5 s cilindrom +3 pa me zanima jer se to moze ikako ispravit uz nosenje naocala ili postoji opasnost da ce to jos rasti,jako sam zabrinuta pa mi molim vas odgovorite

  1. Optika Ćurin kaže:

   Poštovana, kratkovidnost s astigmatizmom u dobi od 3 godine traži redovito nošenje naočala i redovite kontrole zbog ispravnog razvoja očnog živca !!!!! Minus dioptrija i astigmatizam se nošenjem naočala neće ispraviti / smanjiti /. Da li će dalje rasti ne možemo znati niti na to utjecati.Bitno je da nosite naočale i idete na redovite kontrole. Kasnije mogu doći u obzir kontaktne leće i u odrasloj dobi laerska korekcija. LP, Ćurin

 25. Dragana kaže:

  Moja cerka je imala dioptriju -3 na jedno i -3,5 na drugo oko, i ta dioptrija joj je 2 g bila ista. Sad joj je od 8-me do 9-te godine porasla na -4,5 i -5… Da li je to uobicajno?

  1. Optika Ćurin kaže:

   Poštovana, Kratkovidnost koja se pojavi u ranoj dječjoj dobi ima značajnu mogućnost da naraste i do većih vrijednosti. To je najizraženije u vrijeme intenzivnog rasta djeteta/ pubertet. Ne možemo koristiti termin uobičajeno ali često je tako. Ono što Vi morate činiti, jest redovito ići na kontrole i ako treba povećavati vriednost dioptrje u naočalama. Lp, Ćurin

 26. Luka kaže:

  Postovani,
  Kupio sam naocale L -0.75 sa cyl -0.50 60*, i D -0.75 uzasno me bole oci i vrti mi se vec par dana kao neki pritisak, odem ja ponovno na pregled kazu L oko -1 desno opet isto ka prije. Kaze problem je u L oku da je isto nosit mi -1 i -0.75 sa cilindrom zasto nie mi jasno? Druga stvar stare naocale mi imaju istu dioptriju kao i ove, ali sa cilindrom od 80*. Vjerojatno sam i imao smetnje zbog toga. A primjetio sam da bolje vidim na L oko nego D sa naocalama i da sa L staklom na D oko bolje vidim jel to normalno?

  1. Optika Ćurin kaže:

   Poštovani, bez kontrole dioptrije kod nas ne bih Vam mogao dati točan odgovor i savjet, Lp, Ćurin

 27. Ivana kaže:

  Poštovani, sa 10 godina sam počela nositi naočale kada mi je izmjerena mala dioptrija. S godinama, uslijed rasta, rasla je i dioptrija te mi je sada, s 31 godinu dosegla visinu od -7.0 i -7.5. Međutim, ona uvijek pomalo raste te već godinama pokušavam otići na lasersku operaciju, no zbog nestabilne dioptrije ne mogu. Svi koje znam, nakon puberteta imaju stabilnu dioptriju.
  Moje pitanje je-
  1.da li mi vid oštećuje i to što stalno nosim leće (nikad naočale)
  2.možete li mi dati neki savjet kako sama sebi pomoći da spriječim daljnji rast dioprije.
  3.U zadnje vrijeme vidim i točkice i kao sitne dlačice dok gledam na svijetlu podlogu. Pojačano radim na kompjuteru, da li je to uzrok?
  4.Ako mi se dioptrije stabilizira, da li će laserska operacija potpuno ukloniti dioptriju ili ju samo smanjiti i do kolike visine uopće može ukloniti?

  Oprostite na broju pitanja i unaprijed Vam zahvaljujem

  1. Optika Ćurin kaže:

   Poštovana,

   1.da li mi vid oštećuje i to što stalno nosim leće (nikad naočale) – SVAKAKO BIH PREPORUČIO NOŠENJE NAOČALA / UZ LEĆE / BAREM PAR SATI KOD KUĆE / ZBOG ISHRANE ROŽNICE.

   2.možete li mi dati neki savjet kako sama sebi pomoći da spriječim daljnji rast dioprije. – NE MOŽET , NA ŽALOST SPRIJEČITI RAST DIOPTRIJE .

   3.U zadnje vrijeme vidim i točkice i kao sitne dlačice dok gledam na svijetlu podlogu. Pojačano radim na kompjuteru, da li je to uzrok? TOČKICE I DLAČICE NE BI BILE UZROKOVANE RADOM NA RAČUNALU. RADI SE O FORMIRANJU PROTEINSKIH NAKUPINA U STAKLOVINI KOJE ONDA POSTANU VIDLJIVE NA SVIJETLOJ PODLOZI. ONE SU BEZOPASNE , PUNO LJUDI IH IMA, DOK SU TAKO DISKRETNE , NE TREBA SE BRINUTI.

   4.Ako mi se dioptrije stabilizira, da li će laserska operacija potpuno ukloniti dioptriju ili ju samo smanjiti i do kolike visine uopće može ukloniti? – S vAŠOM DIOPTRIJOM MOŽETE SE ODLUČITI NA LASERSKU KOREKCIJU DIOPTRIJE. ONA SE MOŽE SVESTI NA NULU ALI NEMA JAMSTVA DA SE NEĆE OPET POJAVITI. NARAVNO, U TOM SLUČAJU ĆE BITI ZNATNO MANJA OD SADAŠNJE.

   lP,ćURIN

 28. Ema kaže:

  Primjetila sam da na desno oko slabije vidim na daljinu dok na lijevo oko vidim savsreno. Šta mi preporučujete? Ako budem morala nositi naocale, hoće li to biti cijeli dan. Da li je moguće da ta dioptrija nestane?

  1. Optika Ćurin kaže:

   Poštovana, prvo treba napraviti provjeru vida i vidjeti da li je to uzrokovano nekom dioptrijom. Ako je, treba izraditi i nositi naočale – ovisno o diooptriji , vidjet će se koliko i kada. O nestajanju dioptrije ne možemo sada ništa reći. Lp, Ćurin

 29. Antonija kaže:

  Postovani doktore,
  Bila sam na pregledu u optici te mi je mjerena dioptrija (treci put, trece naocale). Opticar je odredio diptriju D (sph -1, cyl -0.50. Os 110 stupnjeva) L (sph -1, cyl -1, os 71 stupanj). Pd (D 31, L 30). Cim sam stavila naocale osjetila sam da pri okretanju glave tj pogleda na lijevu stranu meni se nekako pri pokretu zamuti, kao da zakolutam ocima bez kontrole. Sliku vidim jasno. Cijeli dan sam ih nosila i bilo mi je mucno i glava me bolila to znam da je normalno. Medjutim navecer sam vozila automobil oko 50km ciste muke i uzasa. gledajuci u daljinu oci kao da kolutaju, ne vidim jasno vec kao da se oci ispreplecu pri pogledu u daljinu i pri kretanju mi se sve kekako vrti jednostavno kao da nemam kontrolu nad ocima. To mi se nije dogadjalo sa proslim naocalama (nemam kod sebe dioptriju uglavnom koliko se sjecam za otprilike 0,50 mi je povecana dioptrija sad ali nisam sigurna. S proslim naocalama sam vidjela odlicno i bez esavamja da se oci “kolutaju” samo sam pocela malo “skiljiti” pri gledanju u racunalo jer radim pred racunalom. Nisam sigurna da mi je ovoga puta pogodjena dioptrija jednostavno ne osjecam da tako mora biti.

  1. Optika Ćurin kaže:

   Poštovana,
   Nemam sve potrebne podatke da bih Vam mogao točno odgovoriti. Navedene smetnje bi mogle biti od : povećane dioptrije, većeg astigmatizma nego prije / ako je bio /, većeg okvira, netočnog razmaka zjenica. Običaj je nositi nove naočale postepeno tijekom desetak dana zbog navikavanja a ako nije u redu nakon toga , vratiti se optičaru. Lp, Ćurin

 30. Nina kaže:

  Postovanje.Detetu od 7god.je ustanovljena dioptrija posle sirenja zenica -1,dijagnoza myopia parva OU Treba da radimo kontrolu za 10tak dana kada se zenice povuku…Da li je to velika dioptrija i razlog za zabrinutost?Hvala…

  1. Optika Ćurin kaže:

   Poštovana, kratkovidnost u dobi od 7 godina traži redovito nošenje naočala i redovite kontrole zbog ispravnog razvoja očnog živca !!!!! Minus dioptrija se nošenjem naočala neće ispraviti / smanjiti /. Da li će dalje rasti ne možemo znati niti na to utjecati. Bitno je da nosite naočale i idete na redovite kontrole. Ako tako postupate , nema brige. Kasnije mogu doći u obzir kontaktne leće. LP, Ćurin

 31. Anja kaže:

  Pozdrav. Prije 2 god išla sam na detaljni očni pregled i doktorica mi je dijagnosticirala dioptriju -0.25 na oba oka. U svakodnevnim situacijama vidim dobro, ali problem mi je čitanje na računalu, a nekad mi se u posljepodnevnim satima mute slova na papiru ili na ploči. Doktorica je tada rekla da mi naočale mogu samo još pokvariti vid, a da u navedenim situacijama koristim kapi za oči Optive Fusion. Kako upisujem fakultet i znam da ću puno više vremena provoditi za kompjuterom i uz knjigu, koristio bi mi Vaš savjet da li da odem na pregled i tražim naočale ili da se pokušam “prilagoditi” uz kapi za oči. Hvala unaprijed!

  1. Optika Ćurin kaže:

   Poštovana, Iz Vašeg pitanja ne razaznajem da li se -0,25 dioptrija odnosi na kratkovidnost ili astigmatizam / što bi mogli posumnjati ako Vam se muti i na papiru i računalu. Nije mi jasno zašto bi Vam naočale mogle još pokvariti vid, one nisu za to izmišljene. Moj prijedlog da odete opet na kontrolu dioprije , negdje drugdje. Lp, Ćurin

 32. Ciki kaže:

  Zdravo, moja sestra ima dioptriju -5 na oba oka, ima 14 godina. Prethodnih godina joj je dioptrija na jednom oku bila 3 a na drugom 4,5. Nama je doktor rekao da je u toj dobi kada se dioptrija najvise povecava. Zanima me vase misljenje o tome i do koliko bi mogla narasti, i kada vec postaje opasno ? Hvala vam

  1. Optika Ćurin kaže:

   Poštovani, istina je da se u toj dobi najviše povećava minus dioptrija. Vrlo često se zaustavi do 18-e godine. Ne možemo znati do koje visine će se povećati. Ne možemo govoriti o ” opasnosti” ali postoje određena stanja u oku koja su vjerojatnija da se dogode kod visokih minus dioptrija.Lp, Ćurin

 33. kika kaže:

  Pozdrav, ustanovljena mi je dioptrija -0.75 na desno i -0,25 na lijevo oko, te cilindri -0,5 na oba oka i receno mi je da je za to obavezno stalno nosenje naocala. No ja sam malo citala i neki kazu da za tako mali astigmatizam (tzv fizioloski) nije nuzno nosenje naocala?! Zbunjena sam, pa bih molila pojasnjenje tko je u pravu, tj. sto bi bilo najpametnije u tom slucaju. Opcenito, ne primjecujem simptome kao sto su iskrivljene slike i sl (sto bi bila posljedica astigmatizma), a s druge strane sto se tice kratkovidnosti, s lecama mi je ostrije, no nije da ne mogu citati (iako, naravno sto su sitnija slova, vece je naprezanje, tj muti mi se lagano).
  Hvala
  Lp

  1. Optika Ćurin kaže:

   Poštovana, astigmatizam 0,50 nije beznačajan, tj. može izazivati subjektivne smetnje kao što je neoštra slika, zamor, crvenilo , pečenje u oku, glavobolje. To je sve individualno pa je najbolje isprobati koliko Vam je ugodnije s naočalama pa tako i postupite.

 34. Bruno kaže:

  Pozdrav, imam 15 godina i dioptriju -4.5 a naočale nosim od malena. Malo sam se poplašio za svoj vid jer mi je u dvije ipo godine dioptrija skocila za 1.5 (znaci sa -3 na 4.5)pa sam se poplašio mogu li oslijepiti. Hoće li pomoći ako samnjim vrijeme gledanja u razne ekrane ( mobitel,televizija itd.)i hoce li mi dioptrija ikad prestati rasti, a ko nece hoce li se bar usporiti.

  1. Optika Ćurin kaže:

   Trenutno si u životnoj dobi kad minus dioptrija najviše raste. Nakon 18-e bi trebalo prestati ili barem znatno usporiti. Dugo gledanje u ekrane ima određen utjecaj na porast kratkovidnosti. Ne znam da li si probao s kontaktnim lećama ? Iskustva s polutvrdima kod ovakvih situacija su pozitivna. Lp, Ćurin

 35. Jovana kaže:

  Imam dioptriju minus 1 pa me zanima mogu li je ispraviti? Imam 12 godina

  1. Optika Ćurin kaže:

   Kratkovidnost se na žalost ne može ispraviti. Ono što je Vama činiti, ići redovito na kontrole, svakih šest mjeseci, te po novom nalazu korigirati dioptrije.Izuzetno je važno za razvoj očnog živca da ima oštru sliku, tako da to ne smijete zanemariti. Smanjiti je na žalost ne možete nikako. U Vašoj dobi možete probati s kontaktnim lećama. U odrasloj dobi, kad se stabilizira dioptrija, ostaje još i laserska korekcija dioptrije. Lp, Ćurin

 36. Anastasija kaže:

  Prije nekoliko mjeseci sam ustanovila da mi se muti ukoliko gledam dalje, glava me zaboli i suze oci. Otisla sam doktoru i ustanovljena mi je dioptrija na desnom oku -0.50 a na lijevom -1.25. Imam 17 godina, zanima me da li se ta dioptrija moze smanjiti ili ce rasti ? Naocale nosim redovno, medjutim glava me boli i sa njima i dosta me zuljaju oci. Hvala unaprijed.

  1. Optika Ćurin kaže:

   Poštovana, Kratkovidnost se na žalost ne može smanjiti. Da li će još rasti ne možemo znati niti na to utjecati. Potrebno je redovito nositi naočale. Ako Vas glava boli i ” žuljaju oči ” dulje od tjedan-dva postepenog nošenja , potrebno je provjeriti dioptriju da li je ispravna ili možda prejaka. Lp, Ćurin

 37. Katja kaže:

  Postovani,

  Sa 25 godina sam napravila kontrolu vida i dobila naocale sa dioptrijom -0.5 na oba oka. Nekidan sam opet radila kontrolu jer sam primjetila da mi neko vrijeme ne odgovaraju naocale. Sada sa 32 godine imam dioptriju -1 na oba oka. Kolika je vjerovatnost da ce se dioptrija pogorsati? Naocale nosim cca nekoliko sati dnevno nisam neki ljubitelj osim kada gledam tv jer ne vidim sliku ili kada vozim

  1. Optika Ćurin kaže:

   Poštovana,
   na žalost nikako ne možemo predvidjeti što će se u Vašoj životnoj dobi dogadjati s kratkovidnošću. Nije baš uobičajeno da se kvari u toj dobi kao , recimo, u pubertetu. Ništa , na žalost, ne možete niti poduzeti po tom pitanju. Dobra stvar je, međutim, što nećete morati nositi plus dioptriju za čitanje . Lp, Ćurin

 38. Jelena kaže:

  Poštovani, imam pitanje za vas. Na lijevom oku dioptrija mi je -1.25 dok mi je na desnom -0.5. Receno mi je da naocare trebam nositi samo kad citam na daljinu jer sam tako i primjetila da ne vidim. Medjutim drugi oftamolozi su mi rekli da trebam nositi naocaree i dok gledam u racunar i kad setam po noci. Zanima me kad ja na kraju treba da nosim te naocare da bi sprijecila povecanje dioptrije?

  1. Optika Ćurin kaže:

   Poštovana,
   Što se tiče spriječavanja povećanja minus dioptrije, redovito nošenje naočala Vaših dioptrija nema nekog značajnog utjecaja. Zbog dioptrije lijevog oka / -1,25 / trebali bi ih nositi redovito. Što se tiče desnog oka dioptrija nije značajna. Predlažem da ih nosite za dulje precizno gledanje za daljinu a što se tiče računala, probajte da li Vam je s njima ugodnije ili ne. Lp, Ćurin

 39. Ivana kaže:

  Poštovani,
  imam dioptriju na lijevom oku -10.5, na desnom -12. Gotovo stalno nosim leće jer su mi naočale nepodobne zbog debljine stakala. S naočalama je jako vidljiva razlika lica/očiju iza leća i ostatka lica (vjerojatno zbog debelih leća je fokus iza njih troduplo manji od ostatka površine lice koje naočale ne pokrivaju). Je li moguće da sa svojom dioptrijom imam naočale u kojima mogu nositi naočale bez toliko agresivno vidljive razlike?

  Unaprijed hvala

  1. Optika Ćurin kaže:

   Na žalost, ne možete. Kako naočalne leće visokih minus dioptrija umanjuju predmete koji se kroz njih gledaju, tako ih i plus dioptrije povećavaju. Lp, Ćurin

 40. Ivan kaže:

  Poštovani,

  sa 33 godine mi je izmjerena dioptrija -0,25 na oba oka. Ima puno mišljenja i vidim da na kraju krajeva sve ovisi od osobe do osobe, ali da li možda znate da li bi trebao redovito nositi naočale ili ne? Da li mi se uz redovito nošenje naočala oči mogu priviknuti na njih pa da bez naočala neću niti moći i da li mogu očekivati rast dioptrije?

  Hvala.

  1. Optika Ćurin kaže:

   Poštovani,
   po mojim saznanjima i osobnom iskustvu, osoba s Vašim dioptrijama bi trebala nositi naočale u situacijama kad želi precizno vidjeti na daljinu. Na naočale minus dioptrija ne možete se ” naviknuti”.
   Porast minus dioptrije u Vašoj situaciji ne možemo predvidjeti niti na njega utjecati.

   Lp, Ćurin

 41. Amela kaže:

  Poštovani,

  26godina mi je,i prije mjesec dana mi je izmjerena dioptrija u privatnoj kliniki +50 na oba oka,sa obaveznom fotozaštitom jer meni je problem svjetlost. Na daljinu i blizinu vidim da čitam šta god treba,samo svjetlost je problem! Na daljinu imam malo zamućenu bistrinu nekih 10-15 sekundi.
  Što već mjesec dana koliko koristim to sam zadovoljna,ne boli me glava niti oči naprežem.
  Da bi danas u mom Domu Zdravlja doktorica dala dioptriju -50 i -25 dioptriju!
  Ali meni to ne odg na njihovim onim naočalama! Molim Vas savjet,šta bih po Vašem trebala da radim.
  Zahvaljujem!

  1. Optika Ćurin kaže:

   Poštovana, nemam dovoljno podataka za točan odgovor. Nije uobičajeno da imate i plus i minus dioptriju za gledanje na daljinu ali je moguće da je plus za blizinu a minus za daljinu. Ako ste zadovoljni prvim naočalama nosite ih, ako niste, napravite i treći pregled. Lp.

 42. Ana kaže:

  Dijete mi ima 16 godina i dioptrija joj je na jednom oku -0,25, a na drugome 1,25 trenutno nosi naočale i hoće li se to moći ispraviti?

  1. Optika Ćurin kaže:

   Kratkovidnost se na žalost ne može ispraviti. Ono što je Vama činiti, ići redovito na kontrole, svakih šest mjeseci, te po novom nalazu korigirati dioptrije. Izuzetno je važno za razvoj očnog živca da ima oštru sliku, tako da to ne smijete zanemariti. Smanjiti je na žalost ne možete nikako. U toj dobi možete probati s kontaktnim lećama. U odrasloj dobi, kad se stabilizira dioptrija, ostaje još i laserska korekcija dioptrije. Lp, Ćurin

 43. Dux kaže:

  U avgustu 2017. godine sam bila na oftalmoloskom pregledu radi provere dioptrije. Od 2012. godine do tada dioptrija mi je bila:
  desno oko -3.0 cilindar -0.5
  levo oko -3.25 cilindar -0.5
  razmak zenica 60mm

  Na pregledu u avgustu 2017. godine ista lekarka utvrdjuje dioptriju:
  desno oko -3.25 cilindar -0.5;
  levo oko -3.50 cilindar -0.25
  razmak zenica 64mm.
  Obicno je lekarka ostavljala manju dioptriju da se ne bi oko previse naprezalo, a sada je uvela ovu novu jer sam i ja pocela dosta da primecujem da moram da naprezem oci da bih videla bolje. Inace sam cele te godine sam muku mucila sa ispitom iz tehnickog crtanja pa je mozda i to uticalo da se dioptrija izmeni.

  Ova trenutna dioptrija mi je nekako previse jasna, cak i na dosta vecoj razdaljini vidim poprilicno cisto sto ranije nije bio slucaj. Uglavnom na nekoj vecoj razdaljini mi bude mutno sto je nekako i ok s obzirom da je to sto gledam daleko. Ta nova jasnoca vida uglavnom nije problem kada sam na predavanju pa mi je ok da vidim toliko kristalno jasno sa vece udaljenosti ali u svim drugim situacijama subjektivni osecaj mi je da je suvise jasno, kao da okolina nema dubinu, svi predmeti, i blizi i dalji, izgledaju skoro podjednako jasno. Glavobolje niti bilo koje druge simptome nemam osim navedenog subjektivnog osecaja.
  Zanima me da li je moguce da je dioptrija pogresno utvrdjena, da je malo jaca nego sto bi trebalo?
  Hvala unapred

  1. Optika Ćurin kaže:

   Poštovana,
   Nemam informaciju , koiko Vam je godina.
   Što se tiče pojačanja dioptrije ona se dogodila samo na desnom oku i to 0,25. To ne bi trebao biti neki veći problem. Razmak zjenica koji navodite je prvi put 60 mm a drugi puta 64 mm. To je velika razlika ! Ako gledate puno na blizinu pojačanje dioptrije bi Vam moglo smetati.
   Lp, Ćurin

   1. Dux kaže:

    Imam 25 godina.
    Dioptrija je porasla za 0.25 i na levom oku, bila je: levo oko -3.25, a sada levo oko -3.50.

    1. Optika Ćurin kaže:

     Moguće da Vam smeta ili -0,25 jača dioptrija ili neispravan razmak zjenica. Lp, Ćurin

 44. Tamara kaže:

  Zdravo,
  Imam 18 godina i prije sest mjeseci mi je ustanovljeno da na lijevom oku imam dioptriju -0,5 a na desnom -0,75.
  Naocare nosim po potrebi,ne stalno.
  Zanima me da li se nosenjem naocara sprecava rast dioptrije i moze li se ova dioptrija laserski ukloniti?

  1. Optika Ćurin kaže:

   Nošenjem naočala Vaših dioptrija, ne možete spriječiti mogući rast dioptrije već ćete samo jasnije vidjeti na daljinu. Što se tiče laserske korekcije dioptrije, u Vašoj životnoj dobi i s tako malom dioptrijom , o tome ne treba ni razmišljat. Lp, Ćurin

 45. Elvedin kaže:

  Pozdrav,
  imam 37 godina i u posljednje vrijeme imam problem sa vidom na dalje (ne prepoznam osobu na udaljenosti od 20-30m).
  Bio sam kod dva doktora, međutim dijagnoze se razlikuju.
  Jedan od njih mi je propisao nošenje naočara sa dioptrijom od -0,75 na oba oka, dok je drugi propisao na lijevom -1 a na desnom -0,5 sa konusom na 75 stepeni.
  Iskreno, neznam ni šta to znači pa bi volio Vaš komentar.
  Unaprijed se zahvaljujem.

  1. Optika Ćurin kaže:

   Poštovani, Samo iz Vašeg texta bez nalaza, ne mogu u potpunosti shvatiti koje su dioptrije u pitanju . Pretpostavljam da je kod drugog nalaza u pitanju astigmatizam. Ne znam što bih još Vam mogao komentirati ili Vas savjetovati. Morat ćete se odlučiti za jedan od nalaza i izraditi naočale ili ići po treće mišljenje. Lp, Ćurin

Ostavite svoj komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>