Kontrola kratkovidnosti – što je to ?

image-1.8

Tags: Essilor Stellest leće za kontrolu kratkovidnosti

Tema kontrole kratkovidnosti sve je više prisutna u roditelja kratkovidne djece.

Zašto Vam se čini da se ponovo pojavila ? Kao da se prelaskom s tvrdih kontaktnih leća na mekane prije dvadesetak godina o tome prestalo pričati i pisati.

Tema kontrole miopije / kratkovidnosti / (miopija management) zadnjih godina ponovo je u fokusu nakon što su vodeći svjetski proizvođači naočalnih leća / Essilor, Rodenstock, Hoya / plasirali svoje nove proizvode.

Od ove godine, prisutni su Rodenstock sa svojim Mycon naočalnim lećama i Essilor Stellest.

Kako je za osobna iskustva prekratak period, možemo prenijeti istraživanja i iskustva iz drugih zemalja.
Kod neke djece vidljivo je da se ništa ne događa i dioptrija ostaje na istoj razini od kada je počela kontrola kratkovidnosti a postoji i vrlo mali broj djece kod koje kratkovidnost i dalje napreduje.

Nema obećanja da se ništa neće promijeniti što se tiče dioptrije naočala, unatoč kontroli kratkovidnosti.

Međutim, u prosjeku, nakon stotina slučajeva u području kontrole miopije, vidljivo je da djeca koja su rano počela koristiti naočalne leće za kontrolu miopije pokazuju manji porast dioptrije.

Ovdje ne pišemo o konkretnom proizvodu, već općenito o specijalnim naočalnim lećama za kontrolu kratkovidnosti kao što su  Stellest, MyCon, Miyosmart.

Redoslijed ovdje nije s namjerom predstavljanja učinkovitosti. Sam odabir je vrlo individualan i razlikuje se od slučaja do slučaja. Međutim, sve one donose između 50 i 60% manje povećanja miopije u usporedbi sa standardnim naočalama ili kontaktnim lećama.

Marketing radi svoje i često će proizvođač ipak iskoristiti određeni segment sudionika istraživanja gdje je proizvod pokazao nešto manji porast kratkovidnosti i reklamirati tih nekoliko posto više.

Međutim, u biti se može reći da je kontrola miopije korisna ali proizvod (ili kombinacija proizvoda) koji se koristi je sekundaran sam po sebi.

Mora biti u korist kratkovidnog djeteta.

Pod tim mislimo da se moraju koristiti rješenja za kontrolu kratkovidnosti. Što više sati dnevno to bolje. Ali usporedimo detaljnije dizajne leća i kontaktnih leća u području kontrole miopije, kako biste znali što možete očekivati.

Iskustva djece tijekom gledanja kroz naočalne leće za kontrole miopije.

Iskustva djece su relativno slična u pogledu svih leća koje se razmatraju. Hoyin Miyosmart, Essilorov Stellest i Zeissov MyoVision, svi imaju područje postavljeno ispred zjenice koje pruža oštar vid.

Tek kada se naprave pokreti očiju u stranu, dijete primjećuje da Vas vidi izvan fokusa – neoštro.

Dakle, u svakom od rješenja dijete mora obratiti više pažnje na pomicanje glave nego na pokrete očima.
Ovo može zvučati vrlo nepraktično u teoriji ali u praksi sve naočale rade vrlo dobro nakon vrlo kratkog vremena.
Vid postaje malo mutniji kada dijete gleda kroz područje kontrolne zone miopije – rubnim dijelovima leće/ a ponovno postaje izoštren kada je nos poravnat s linijom vida.

Vid s lećama za kontrolu miopije mijenja se više noću nego danju u usporedbi sa standardnim naočalnim lećama. Razlog je u tome da zona kontrole miopije proizvodi više „zalutale“ svjetlosti na otvorenom. Zbog toga upaljena javna rasvjeta ili semafori često dobiju aureolu svjetlosti.
Neka djeca to iskustvo opisuju i kao viđenje aureole oko svjetiljke noću. To međutim nije problem jer aureola nestaje čim se glava ponovno usmjeri u tom smjeru.

Mnogi su roditelji sretni što sada postoje proizvodi koji mogu kontrolirati napredovanje miopije.
Općenito, iskustvo je vrlo pozitivno sa svim proizvodima koji se odnose na liječenje kratkovidnosti. Samo jedno od svakih 100 ugradnji se prekida jer dijete kaže da se ne može nositi s kontrolom kratkovidnosti i preferira stare leće ili kontaktne leće.

Kratkovidnost se ne odnosi samo na  nošenje naočala. Jednom kad kratkovidnost u djece i tinejdžera nastupi, obično napreduje ili se pogoršava svakih nekoliko mjeseci do kasne tinejdžerske ili rane odrasle dobi.

Napredovanje kratkovidnosti sa sobom donosi:

Sve zamagljeniji vid.

Potrebu za čestim mijenjanjem dioptrije naočala ili kontaktnih leća.

Povećani rizik od očnih bolesti i problema s vidom tijekom života.

‘Kontrola miopije’ postao je sve više prihvaćen izraz za opisivanje upotrebe tretmana usmjerenih na usporavanje napredovanja miopije. Ovi tretmani uključuju u posljednje vrijeme specijalne vrste naočalnih leća (stakala).

Kontrola kratkovidnosti posebno je važna za djecu, jer je to faza u životu kada je najvjerojatnije da će kratkovidnost brzo napredovati ili se pogoršati.

Kontrola miopije također je važna kod tinejdžera jer se njihov vid još uvijek pogoršava, iako sporije nego kod mlađe djece. Otprilike polovica tinejdžera postigne stabilnost napredovanja kratkovidnosti oko 16. godine. No u polovice još uvijek napreduje, pa bi idealno liječenje kontrole kratkovidnosti trebalo nastaviti u ranoj odrasloj dobi.

Mladi odrasli također mogu patiti od progresije kratkovidnosti, iako sporije od djece i tinejdžera. Nedavni podaci pokazuju da mladi odrasli također mogu iskusiti kratkovidnost u svojim 20-ima, čak i nakon što su u djetinjstvu imali normalan vid.

Kontrola miopije ili upravljanje miopijom izrazi su koji se koriste naizmjenično za opisivanje tretmana potrebnih djeci i školarcima s kratkovidnošću.

Općenito, kontrola kratkovidnosti znači usporavanje napredovanja miopije uz pomoć naočala s ugrađenim specijalnim naočalnim lećama – staklima.

Upravljanje kratkovidnošću može biti pojam koji obuhvaća cjelokupnu sliku uključujući raspravu o drugim čimbenicima vezanim uz životni stil i okoliš koji mogu potaknuti progresiju kratkovidnosti, kao i upravljanje zdravljem očiju.

Kome je prikladan tretman kontrole miopije?

Tretmani za kontrolu miopije uglavnom su istraživani kod djece u dobi od oko 6 do 16 godina. Postoji manje dokaza za učinkovite tretmane za djecu mlađu od 6 g. ili za tinejdžere i mlade odrasle osobe starije od 16 g.

Pojava miopije kod male djece mlađe od 6 godina rjeđa je i može se povezati sa zabrinjavajućim općim zdravstvenim stanjem.

Upozorenje:

Djeca u dobi od 6 do 10 godina imaju tendenciju najbržeg napredovanja ili pogoršanja svoje miopije. To znači da je ključno započeti s liječenjem miopije što je prije moguće.

Koje su prednosti kontrole kratkovidnosti?

Netko s miopijom mora nositi naočale ili kontaktne leće kako bi ispravio zamućeni vid na daljinu. Međutim, ako imate manju kratkovidnost, funkcionalniji ste ujutro prije nego što stavite naočale ili kontaktne leće; možete se malo bolje snaći bez njih umjesto da ostanete onesposobljeni bez njih.

Također, ako se vaše dijete ipak odluči na lasersku operaciju oka kako bi ispravilo svoju kratkovidnost u odrasloj dobi, manja minus dioptrija nosi veću vjerojatnost da će biti prikladni i bolje rezultate vida nakon operacije.

 

Kontrola miopije utječe na kvalitetu života i zaštitu zdravlja očiju.

Kratkoročne prednosti kontrole miopije su bolji vid i kvaliteta života.

Uz kontrolu miopije, djeca i tinejdžeri će rjeđe mijenjati svoje naočalne leće zbog povećanja minus dioptrije. Budući da je vid stabilniji i manje se pogoršava između očnih pregleda, djeca i tinejdžeri će imati bolji vid za školu, sport i druge dnevne aktivnosti.

Dugoročne prednosti kontrole miopije su smanjenje rizika od zdravstvenih problema s očima i oštećenja vida tijekom života.

Istraživanja su pokazala da veća kratkovidnost dovodi do većeg cijelo životnog rizika od očnih bolesti poput katarakte, odvajanja mrežnice i makularne degeneracije. Čak i niske razine kratkovidnosti mogu povećati rizik od očnih bolesti u usporedbi s nekim tko nema kratkovidnost.

Upozorenje:

Svaka dodatna minus dioptrija može utjecati na kvalitetu života povezanu s vidom i povećava rizik od očnih bolesti koje se javljaju tijekom života kratkovidne osobe.

 

tel. 01/2335-273

email: optika.curin@zg.t-com.hr

Pogledajte još : essilor-stellest-naocalne-lece-za-kontrolu-kratkovidnosti