Kratkovidnost – minus dioptrija u školskoj dobi

image-1.8

Kratkovidnost – uzroci

Kratkovidnost / miopija / postala je mnogo češća širom svijeta posljednjih godina a u Republici Hrvatskoj je između 20 i 40% populacije kratkovidno.
Razlozi za to još nisu u potpunosti shvaćeni ali zna se da su djeca s dva kratkovidna roditelja više izložena riziku, nasljeđe
Kratkovidne oči imaju veću duljinu a istraživanje je pokazalo da ovaj pretjerani rast može biti odgovor na vizualno okruženje, naime pretjerani rad na blizinu (čitanje i uporaba ekrana).
Istraživanje je također pokazalo da djeca koja postanu kratkovidna imaju tendenciju da provode znatno manje vremena na otvorenom od djece bez kratkovidnosti, te da boravak na otvorenom od 10-14 sati tjedno štiti od kratkovidnosti.

Kratkovidnost – rizici komplikacija

Biti kratkovidan nije pretjerano ugodno stanje, može značajno povećati životni rizik od razvoja ozbiljnih stanja očiju, poput odvajanja mrežnice, miopske makulopatije, katarakte i glaukoma.

Rizik raste s visinom kratkovidnosti, pa je vrlo korisno učiniti sve što možemo, za smanjenje napredovanja minus dioptrije.
Pojava kratkovidnosti je najčešća u školskoj dobi s napredovanjem različitog intenziteta kako dijete raste.
Ne možemo točno znati koliko bi kratkovidnost pojedinačno u djeteta napredovala bez intervencije ali istraživanje je jasno da su sljedeće strategije pokazale učinkovito usporavanje napredovanja i do 50%. Učinak za određeno dijete može biti više ili manji od ovoga.

Podkorekcija kratkovidnosti dioptrijskim naočalama ?

Nekad se mislilo da je nošenje dioptrijskih naočala pune vrijednosti minus dioptrije pogoršalo dioptriju ali sada je poznato da je obrnuto :
– pod korekcijom / ordiniranjem manje minus dioptrije / se zapravo ubrzava rast očiju u duljinu i posljedično povećava dioptrije.

Stoga preporučujemo redovite kontrole dioptrije / jednom godišnje ili po potrebi češće / .
Vjerujemo da će redovite kontrole, ažuriranja dioptrija naočala i kontaktnih leća utjecati na smanjenje rasta dioptrije.

U djece i školaraca je izuzetno važno da uvijek imaju barem 95 % korigiranu minus dioptriju jer oštra slika koja pada na očni živac je nužna za njegov potpun razvoj / sprječavanje slabovidnosti /.