Minus Dioptrija – Kratkovidnost

image-1.8

Tags:  Kratkovidnost u djece   MyCon Rodenstock naočalne leće za kontrolu progresije kratkovidnosti

Minus dioptrija u naočalama – način na koji rješavamo kratkovidnost.

Broj kratkovidnih osoba se iz godine u godinu povećava.

Jedan od najvećih uzroka povećane učestalosti kratkovidnosti zasigurno je pretjerano provođenje vremena u zatvorenom prostoru. To naravno uključuje pretjerano korištenje pametnih telefona odnosno rad za računalom.

A što je dioptrija?

Pojam dioptrija često možemo čuti u svakodnevnom životu a koji ponekad nije jasan čak ni onima koji nose naočale ili kontaktne leće. Naime, dioptrija je mjera loma zraka svjetlosti, odnosno optičke jakosti leće, bile one prirodne, kontaktne ili naočalne leće.

Matematičari bi dioptriju definirali kao recipročnu vrijednost žarišne udaljenosti. Na primjer, leća od tri dioptrije fokusira zrake koje dolaze od nekog udaljenog predmeta u jedno žarište udaljeno 33 centimetara od leće.

Kratkovidnost (miopija)

Prema vrstama dioptrije razlikujemo kratkovidnost (miopija), dalekovidnost (hiperopija) i astigmatizam.

Kratkovidne osobe lako su prepoznatljive po svom škiljenju i žmirkanju, ne bi li tako zaoštrili sliku.
Sigurno poznajete barem jednu kratkovidnu osobu.
Kratkovidnost se rješava nošenjem dioptrijskih naočala ili kontaktnim lećama s minus dioptrijama.

Kratkovidno oko bolje fokusira sliku bliskog predmeta nego dalekog. Prekomjerni rast oka u duljinu najčešći je uzrok kratkovidnosti, zbog čega slika udaljenog predmeta više ne dolazi do mrežnice te postaje zamućena.

Kratkovidnost može biti benigna (školska kratkovidnost) i maligna (visoka kratkovidnost), a prema izmjerenim vrijednostima kratkovidnost može biti niska (do – 3 dioptrija), srednja (do – 8 dioptrija) i visoka (od – 8 pa nadalje).

Kratkovidnost se može ispraviti minus dioptrijom, odnosno konkavnim lećama i vrlo je važno često nositi naočale ili kontaktne leće.
Kratkovidnost se isto tako može ispraviti i laserskom korekcijom vida – operacijom.

Dioptrija – 0.50

Dioptrija – 0.50 označava nisku kratkovidnost te je kod ove dioptrije moguće imati dobar vid na blizinu a naočale ili kontaktne leće su potrebne samo u određenim situacijama.
Tako osobe s dioptrijom – 0.50 mogu primijetiti zamućen prijevod tijekom gledanja filmova na televiziji, glavobolju tijekom korištenja računala i titranje slova.
Kod djece je to lako primijetiti, ona pokazuju izrazito naprezanje pri gledanju ploče u učionici ili čak u predškolskoj dobi, kada se previše približavaju ekranu televizora.

Ova dioptrija ispravlja se naočalama i kontaktnim lećama dioptrijske jakosti minus a laserski zahvat nije preporučljiv jer je dioptrija vrlo mala. Naime, u većini slučajeva dioptrija – 0.50 zahtijeva nošenje naočala samo u iznimnim situacijama, najčešće tijekom nastave u školi i gledanja televizora.

Osobe s ovom dioptrijom ne vide loše, no korekcija vida ipak je neophodna. Ipak, učestalost nošenja naočala ili kontaktnih leća ovisi od svakog ponaosob jer se u nekim slučajevima zna dogoditi da se stanje pogorša, zbog čega su kratkovidne osobe onda morale često nositi naočale.

Dioptrija – 1,00

Dioptrija – 1,00 spada pod nisku i najčešće jednostavnu kratkovidnost. Naime, kod nje je karakteristično to da je oko predugo za svoju optičku jakost ili je pak optički prejako za svoju osnu duljinu. Ova dioptrija nastaje kod genetskih i  čimbenika okoliša te dugotrajnog rada na blizinu, primjerice kod čestog rada za računalom.

Dioptrija – 1,00 ne predstavlja ljudima veliki problem, jer takve osobe mogu normalno vidjeti ali imaju određene poteškoće tijekom čitanja, korištenja računala ili gledanja televizora.

Oftalmolozi i optometristi ovu dioptriju najčešće ispravljaju nošenjem korektivnih leća, odnosno naočalnih ili kontaktnih leća. Laserski zahvat nije indiciran zbog vrlo male dioptrije.  

Osobe s ovom dioptrijom, naime, u većini slučajeva ne moraju često nositi naočale ili kontaktne leće, nego samo tijekom korištenja računala, gledanja televizora ili čitanja knjiga, kada im se simptomi zapravo i javljaju. No, ovisno o uzroku kratkovidnosti, neki oftalmolozi ipak preporučuju često nošenje korektivnih leća.

Dioptrija – 2

Dioptrija – 2 označava nisku kratkovidnost i spada pod benignu, odnosno školsku kratkovidnost. U većini slučajeva ona se javlja u školskom uzrastu i svoj vrhunac dostiže do 20. godine života.

U dioptriji – 2 može može se pojaviti i noćna kratkovidnost, koja dolazi do izražaja u noćnim satima nakon provedenih nekoliko minuta u polutami. Međutim, ta pojava je uobičajena kod svih ljudi i događa se i kod onih s normalnim vidom, no kod kratkovidnih osoba to znači još veće povećanje dioptrije.

Osobe s ovom dioptriju ponekad mogu osjećati umor, glavobolju ili titranje tijekom dužeg čitanja, što ih zapravo najčešće i dovodi kod oftalmologa. Najvažnije od svega jest često nošenje naočala ili kontaktnih leća, samo treba paziti da korekcija ne bude prejaka. Primjerice, osobe s dioptrijom – 2 mogu nositi naočale i normalno gledati na daljinu s dioptrijom – 3 ili – 4, no ova pogrešna korekcija vrlo brzo može dovesti do zamaranja očiju ili ostalih komplikacija.   

Dioptrija – 4

Dioptrija – 4 spada pod srednje visoku dioptriju. Osobe s dioptrijom – 4 u nekim slučajevima mogu imati i sindrom pigmentne disperzije ili pigmentalni glaukom. Ne postoji univerzalna metoda prevencije kratkovidnosti, no sudjelovanje u aktivnostima na otvorenim, kako biste odmorili oči od računala ili korištenje kapi za oči, zasigurno će dobro doći.

Isto tako, ako već imate dioptriju manju od – 4, njen daljnji rast možete spriječiti ako često nositi naočale ili kontaktne leće. Brojne studije dokazale su kako nedovoljno korigirana kratkovidnost uzrokuje njen brži napredak. Rad na dnevnom svjetlu također može spriječiti kratkovidnost.

Naime, znanstveno je dokazano da izloženost dnevnom svjetlu igra ključnu ulogu u smanjivanju rasta očne jabučice, a koja je odgovorna za nastanak i pogoršanje kratkovidnosti. Liječenje dioptrije – 4 provodi se korektivnim lećama, odnosno naočalnim ili kontaktnim lećama, a isto tako, može se obaviti i laserski zahvat korekcije dioptrije.

U ortokeratologiji koriste se tvrde leće koje imaju zadaću poravnati rožnicu i na taj način smanjiti kratkovidnost. Korektivne leće djeluju tako da svojom negativnom optičkom jakosti kompenzira pozitivnu dioptriju kratkovidnog oka. Ako imate dioptriju – 4, vrlo je bitno da često nosite naočale ili kontaktne leće, kako se stanje ne bi dodatno pogoršalo i naravno, kako biste imali normalan vid.

Dioptrija – 7

Dioptrija – 7,0 spada pod  visoku kratkovidnost. Ova dioptrija stvara velike probleme vida, zbog čega brojni pacijenti ne mogu živjeti bez korektivnih leća, odnosno naočalnih ili kontaktnih leća. Ova dioptrija ispravlja se naočalnim lećama s odgovarajućom minus dioptrijom, odnosno konkavnim lećama a neki pacijenti odlaze i na lasersku operaciju, koja u potpunosti korigira kratkovidnost.

Nekim pacijentima može se pojaviti i sindrom pigmentne disperzije ili pigmentalni glaukom. Dioptrija – 7,0 se ispravlja konkavnim naočalnim lećama koji se obilježavaju znakom minus.

Naočale ili kontaktne leće u ovom se slučaju trebaju nositi stalno, a starije osobe bi trebale nositi dva para naočala.

Osobama s ovom dioptrijom, kontaktne su leće medicinski najviše indicirane. Kontaktne leće nemaju direktan kontakt s rožnicom ako su one dobro napravljene i postavljene. One omogućuju povećanje slike predmeta i daju mu prirodniji izgled. Također, kontaktne leće poboljšavaju oštrinu vida te ne smanjuju vidno polje.

Koja minus dioptrija je opasnija -3,00 ili -6,00 ?

Ovisi što se misli pod “opasno”. Sigurno je da će viši stupanj kratkovidnosti (minus dioptrije) biti lošiji ako se ne korigira, od oka s manjom minus dioptrijom.

Razlika je zanemariva s gledišta koliko dobro biste mogli funkcionirati u stvarnom svijetu s korekcijom naočalama ili kontaktnim lećama.

Općenito, što je veća dioptrija, to je veća duljina očne jabučice.

Anatomski (s rijetkim iznimkama) Kratkovidnost = duljina očne jabučice.

Mrežnica se “rasteže” kako očna jabučica raste, ponekad uzrokujući slabije dijelove na periferiji. Upravo ta slaba područja ponekad mogu postati izvor potencijalno ozbiljnih problema kao što je ablacija mrežnice.
Oko s minus dioptrijom -3 i oko s minus dioptrijom -6 nisu mnogo drugačije izložene riziku.
No, oba su značajno više izložena riziku od problema s mrežnicom od oka bez kratkovidnosti.

Ablacija mrežnice kao komplikacija kratkovidnosti jest rijetka, pa nema razloga za uzbunu.
Vrijedi ipak znati znakove i simptome puknuća ili odvajanja mrežnice ako ste jako kratkovidni.

Podkorekcija kratkovidnosti dioptrijskim naočalama ?

Nekad se mislilo da je nošenje dioptrijskih naočala pune vrijednosti minus dioptrije pogoršalo dioptriju ali sada je poznato da je obrnuto :
– podkorekcijom / ordiniranjem manje minus dioptrije / se zapravo ubrzava rast očiju u duljinu i posljedično povećava dioptrija.

Stoga preporučujemo redovite kontrole dioptrije / jednom godišnje ili po potrebi češće / .

Vjerujemo da će redovite kontrole, ažuriranja dioptrija naočala i kontaktnih leća utjecati na smanjenje rasta dioptrije.

U djece i školaraca je izuzetno važno da uvijek imaju barem 95 % korigiranu minus dioptriju jer oštra slika koja pada na očni živac je nužna za njegov potpun razvoj / sprječavanje slabovidnosti /

Korisni savjeti

Ako imate minus dioptriju, odnosno kratkovidni ste, poželjno je brinuti o općem stanju organizma. Naime, brojni oftalmolozi savjetuju unošenje kalcija, vitamina (pogotovo vitamina E), odlaženje u prirodu kako biste odmorili oči od računala i pametnih telefona te ako je moguće, korištenje računala najviše tri do četiri sata dnevno, uz odmor.

Možda Vas zanima :   Kratkovidnost u djece

MyCon Rodenstock naočalne leće za kontrolu progresije kratkovidnosti