Minus Dioptrija – Kratkovidnost

image-1.8

Broj kratkovidnih osoba se iz godine u godinu povećava. Jedan od najvećih razloga ovog problema zasigurno je pretjerno provođenje vremena u zatvorenom prostoru, odnosno za računalom. A što je dioptrija? Pojam dioptrija često možemo čuti u svakodnevnom životu, a koji ponekad nije jasan čak ni onima koji nose naočale ili kontaktne leće. Naime, dioptrija je mjera loma zraka svjetlosti, odnosno optičke jakosti leće, bile one prirodne, kontaktne ili naočalne leće. Matematičari bi dioptriju definirali kao recipročnu vrijednost žarišne udaljenosti. Na primjer, leća od tri dioptrije fokusira zrake koje dolaze od nekog udaljenog predmeta u jedno žarište udaljeno 33 centimetara od leće.

Kratkovidnost (miopija)

Prema vrstama dioptrije razlikujemo kratkovidnost (miopija), dalekovidnost (hiperopija) i astigmatizam.

Kratkovidne osobe lako su prepoznatljive po svom škiljenju i žmirkanju, ne bi li tako zaoštrili sliku te gotovo svatko od nas poznaje barem jednu kratkovidnu osobu. Kratkovidnost označava minus dioptriju, a što znači da kratkovidno oko bolje fokusira sliku bliskog predmeta nego dalekog. Rast oka najčešći je uzrok kratkovidnosti, nakon čega slika udaljenog predmeta više ne dolazi do mrežnice te postaje zamućena.

Kratkovidnost može biti benigna (školska kratkovidnost) i maligna (visoka kratkovidnost), a prema izmjerenim vrijednostima kratkovidnost može biti niska (do – 3 dioptrija), srednja (do – 8 dioptrija) i visoka (od – 8 pa nadalje). Kratkovidnost se može ispraviti minus dioptrijom, odnosno konkavnim lećama i vrlo je važno često nositi naočale ili kontaktne leće. Kratkovidnost se isto tako može ispraviti i laserskom operacijom.

Dioptrija – 0.50

Dioptrija – 0.50 označava nisku kratkovidnost te je kod ove dioptrije moguće imati dobar vid na blizinu, a naočale ili kontaktne leće su potrebne samo u određenim situacijama. Tako osobe s dioptrijom – 0.50 mogu primjetiti zamućen prijevod tijekom gledanja filmova na televiziji, glavobolju tijekom korištenja računala i titranje slova. Kod djece je to lako primjetiti, kada pokazuju izrazito naprezanje pri gledanju ploče u učionici ili čak u predškolskoj dobi, kada se previše približavaju ekranu televizora.

Ova dioptrija ispravlja se naočalama i kontaktnim lećama dioptrijske jakosti minus, a laserski zahvat nije preporučljiv jer je dioptrija vrlo mala. Naime, u većini slučajeva dioptrija – 0.50 zahtijeva nošenje naočala samo u iznimnim situacijama, najčešće tijekom korištenja računala i gledanja televizora. Osobe s ovom dioptrijom ne vide loše, no korekcija vida ipak je neophodna. Ipak, učestalost nošenja naočala ili kontaktnih leća ovisi od svake individue, jer se u nekim slučajevima znalo dogoditi da se stanje pogorša, zbog čega su kratkovidne osobe onda morale često nositi naočale.

Dioptrija – 0.75

Dioptrija – 0.75 spada pod nisku i najčešće jednostavnu kratkovidnost. Naime, kod nje je karakteristično to da je oko predugo za svoju optičku jakost ili je pak optički prejako za svoju osnu duljinu. Ova dioptrija nastaje kod genetskih i okolinskih čimbenika te dugotrajnog rada na blizinu, primjerice kod čestog rada za računalom. Dioptrija – 0.75 ne predstavlja ljudima veliki problem, jer takve osobe mogu normalno viditi, ali imaju određene poteškoće tijekom čitanja, korištenja računala ili gledanja televizora.

Oftalmolozi i optometristi ovu dioptriju najčešće ispravljaju nošenjem korektivnih leća, odnosno naočalnih ili kontaktnih leća. Laserski zahvat nije neophodan zbog vrlo male dioptrije. U nekim slučajevima, pacijenti s dioptrijom – 0.75 upotrebljavaju naočale koje umjesto klasičnih leća imaju površinu punu rupica širine jednog milimetra, a koje djeluju na principu smanjenja zamagljenog kruga koji se stvara na mrežnici. Osobe s ovom dioptrijom, naime, u većini slučajeva ne moraju često nositi naočale ili kontaktne leće, nego samo tijekom korištenja računala, gledanja televizora ili čitanja knjiga, kada im se simptomi zapravo i javljaju. No, ovisno o uzroku kratkovidnosti, neki oftalmolozi ipak preporučuju često nošenje korektivnih leća.

Dioptrija – 1

Dioptrija – 1 označava nisku kratkovidnost i spada pod benignu, odnosno školsku kratkovidnost. U većini slučajeva ona se javlja u školskom uzrastu i svoj vrhunac dostiže do 21. godine života. U dioptriji – 1 može može se pojaviti i noćna kratkovidnost, koja dolazi do izražaja u noćnim satima nakon provedenih nekoliko minuta u polutami. Međutim, ta pojava je uobičajena kod svih ljudi i događa se i kod onih s normalnim vidom, no kod kratkovidnih osoba to znači još veće povećanje dioptrije.

Osobe s ovom dioptriju ponekad mogu osjećati umor, glavobolju ili titranje tijekom dužeg čitanja, što ih zapravo najčešće i dovodi kod oftalmologa. Najvažnije od svega jest često nošenje naočala ili kontaktnih leća, samo treba paziti da korekcija ne bude prejaka. Primjerice, osobe s dioptrijom – 1 mogu nositi naočale i normalno gledati na daljinu s dioptrijom – 3 ili – 4, no ova pogrešna korekcija vrlo brzo može dovesti do zamaranja očiju ili ostalih komplikacija.   

Dioptrija – 4

Dioptrija – 4 spada pod srednje visoku dioptriju. Osobe s dioptrijom – 4 u nekim slučajevima mogu imati i sindrom pigmentne disperzije ili pigmentalni glaukom. Ne postoji univerzalna metoda prevencije kratkovidnosti, no sudjelovanje u aktivnostima na otvorenim, kako biste odmorili oči od računala ili korištenje kapi za oči, zasigurno će dobro doći. Isto tako, ako već imate dioptriju manju od – 4, njen daljnji rast možete spriječiti ako često nositi naočale ili kontaktne leće. Brojne studije dokazale su kako nedovoljno korigirana kratkovidnost uzrokuje njen brži napredak. Rad na dnevnom svjetlu također može spriječiti kratkovidnost.

Naime, znanstveno je dokazano da izloženost dnevnom svjetlu igra ključnu ulogu u smanjivanju rasta očne jabučice, a koja je odgovorna za nastanak i pogoršanje kratkovidnosti. Liječenje dioptrije – 4 provodi se korektivnim lećama, odnosno naočalnim ili kontaktnim lećama, a isto tako, može se obaviti i laserski zahvat. U ortokeratologiji koriste se krute leće koje imaju zadaću poravnati rožnicu i na taj način smanjiti kratkovidnost. Korektivne leće djeluju tako da svojom negativnom optičkom jakosti kompenzira pozitivnu dioptriju kratkovidnog oka. Ako imate dioptriju – 4, vrlo je bitno da često nosite naočale ili kontaktne leće, kako se stanje ne bi dodatno pogoršalo i naravno, kako biste imali normalan vid.

Dioptrija – 5.5

Dioptrija – 5.5 spada pod srednje visoku kratkovidnost. Ova dioptrija stvara velike probleme vida, zbog čega brojni pacijenti ne mogu živjeti bez korektivnih leća, odnosno naočalnih ili kontaktnih leća. Ova dioptrija ispravlja se minus dioptrijom, odnosno konkavnim lećama, a neki pacijenti odlaze i na lasersku operaciju, koja u potpunosti korigira kratkovidnost. Nekim pacijentima može se pojaviti i sindrom pigmentne disperzije ili pigmentalni glaukom. Dioptrija – 5.5 se ispravlja konkavnim staklima ili plastikom koji se obilježavaju znakom minus. Naočale ili kontaktne leće u ovom se slučaju trebaju nositi stalno, a starije osobe bi trebale nositi dva para naočala.

Osobama s ovom dioptrijom, kontaktne su leće medicinski najviše indicirane. Kontaktne leće nemaju direktan kontakt s rožnicom, ako su one dobro napravljene i postavljene. One omogućuju povećanje slike posmatranog predmeta, i daju mu prirodniji izgled. Također, kontaktne leće poboljšavaju oštrinu vida te ne smanjuju vidno polje. Operacija se može podijeliti na onu na prednjem dijelu oka, odnosno na rožnici te onu na stražnjem dijelu očne jabučice, a što ovisi o pacijentovim uzrocima i samom stanju dioptrije. Stražnji dio očne jabučice operira se kod progresivne kratkovidnosti, a cilj je zaustavljanje ili usporavanje daljnjeg rasta očne jabučice, a samim time i kratkovidnosti.

Korisni savjeti

Ako imate minus dioptriju, odnosno kratkovidni ste, poželjno je brinuti o općem stanju organizma. Naime, brojni oftalmolozi savjetuju unošenje kalcija, vitamina (pogotovo vitamina E), odlaženje u prirodu kako biste odmorili oči od računala i pametnih telefona te ako je moguće, korištenje računala najviše tri do četiri sata dnevno, uz odmor.